Cultuursmakers

Aalst

PicturAalst - deel 5

Garagepoort in het stadspark?

Aan de spiegelvijver van het stadspark prijkt een opvallende bogenconstructie. De Aalsterse kunstenaar Jef Van Den Steen maakte een kwart eeuw geleden een tekening van deze architectonische merkwaardigheid. Maar waar komt dit sierlijke bouwwerk vandaan, dat in combinatie met de spiegelvijver een bijzonder idyllisch karakter aan dit hoekje van het Aalsterse stadspark verleent?

Het stadspark werd tussen 1915 en 1916 aangelegd. De gronden maakten deel uit van het Osbroek, dat al in de 13de eeuw als moerasbos en hooiland werd omschreven. In de 18de eeuw werd hier turf gewonnen. Op de kaalgekapte gronden werden nadien elzen aangeplant voor brandhout. De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat het Osbroek een echt park werd. De toenmalige schepen van Openbare Werken Désiré De Wolf wilde door de aanleg van een park werk verschaffen aan de Aalstenaars en ze zo onttrekken aan de opeisingen van de Duitsers.

In 1965 werd een nieuwe fontein in de ballonvijver van het stadspark geplaatst. Tevens werd aan het einde van de spiegelvijver een monumentale historische poort uit de achttiende eeuw (1758) opgetrokken. Ze was afkomstig uit de achtergebouwen van het oud-huis Van der Haegen aan de Nieuwstraat 37. De familie Van der Haegen richtte in 1929 ‘Garage Central’ op in deze winkelstraat. Bij de afbraak van deze fraaie woning in 1964 kocht het stadsbestuur deze bogenrij en liet ze heropmetselen aan de spiegelvijver.

Tekening: Jozef Van Den Steen

Tekst: Ivo Van Cleemput

<
>
x