Cultuursmakers

Asse-Zellik

Stadsfestival Brussel op zondag 26 maart WACHTLIJST

Ons Stadsfestival (voorheen KnipoogDag) gaat dit jaar door in Brussel met als thema 'Art Nouveau'. Aan het eind van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw beleefde de hoofdstad een ware architecturale en artistieke revolutie. Een eeuw later brengen we deze revolutie terug naar de oppervlakte.

Datum: 26/03/2023
Plaats: Brussel
Adres: Kloosterstraat 38, 1730 Asse
Plaats van bijeenkomst: nog te bepalen
Prijs leden: 16
Prijs niet-leden: 20
Prijs voorverkoop: nvt
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

Voormiddag

In de ochtend, van 10u tot 12u, nemen wij deel aan de begeleide wandeling Noord-Oost squares, de pittoreske vallei van de Maalbeek. De wandeling zal vertrekken  ter hoogte van de hoek Gutenbergstraat-Filip De Goedestraat - Pacificatiestraat aan de vijver van de Maria-Louiza square. 
Voor de stadsontwikkeling in het laatste kwart van de 19de eeuw, was de Noordoostwijk een landelijk gebied op de oostelijke helling van de vallei van de Maalbeek. In 1874 werd Bordiau aangesteld als architect om de urbanisatie van de wijk gestalte te geven. De promotoren van deze wijk speelden in op de aspiraties van de burgerij door hen een aangepast leefkader aan te bieden. De schilderachtige architectuur van de huizen gaat perfect samen met de uitzonderlijke aanwezigheid van een stukje natuur midden in de stad. In de omgeving van de squares vinden we belangrijke ontwerpen van Victor Horta, Gustave Strauven en creaties van Armand van Waesberghe, Leon Govaerts, Paul Saintenoy, Victor Taelemans, Benjamin de Lestré, Paul Hamesse … Tot vandaag vormen ze de sieraden van de wijk door hun opvallende aanwezigheid. 

Brunch van 12.15u tot 14.15u in restaurant Albert, Kunstberg 28, 1000 Brussel (op de 5de verdieping van het KBR met een prachtig panoramisch zicht over Brussel). De brunch bevat koude en warme gerechten, groentegerechten alsook een vleesschotel en een koude visschotel. De groentegerechten zijn heel creatief. Naast al dit heb je ook kazen en charcuterie, brood en rilette. Een ander deel van het buffet bestaat uit diverse desserts.
Inclusief filterkoffie en thee en gearomatiseerde waters. Overige dranken à la carte worden betaald door de deelnemer.

Namiddag

Het open en vrije namiddagprogramma focust op drie hotspots die op wandelafstand (20 minuten) van elkaar gelegen zijn: Kunstberg, Europese wijk en Jubelpark. Tussen 14u en 17u kunnen de deelnemers deze buurten op individuele basis verkennen. Gidsen staan klaar aan onze infopunten en nemen geïnteresseerden mee op een mini-parcours. 

Diverse sites zetten hun deuren open voor een vrij bezoek aan de archeologische site Coudenberg, het BELvue Museum, Brussel Info Place, het Huis van de Europese Geschiedenis, Parlamentarium en het Paviljoen der Menselijke Driften. Bovendien kan men naar eigen keuze één museum bezoeken waaronder het Muziekinstrumentenmuseum, KBR Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Autoworld en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.

Het Stadsfestival sluiten we om 17u af in het Leopoldspark (Europese wijk) met een drankje en een streepje muziek. Het einde is voorzien om 18u. 

Vervoer :

Openbaar vervoer uit Asse en Zellik: lijnbus 214 die om 8:10 in Aalst vertrekt; Asse Gemeenteplein 8:37; Zellik Dorp 8:48; Zellik Den Horinck 8:50. We rijden tot Rogierplein, aankomst 9:11, en stappen daar over op de lijnbus 318 (9:17) of 358  (9:20). 

Dus 1 ticket van De Lijn met overstap binnen het uur. Wie geen abonnement of ticket heeft kan met zijn bankkaart contactloos betalen (aan de witte automaat): prijs 2,50 euro. 

Opgepast: bij de heenreis richting Brussel is er geen halte aan het station van Zellik, maar wel bij de terugreis komend van Brussel. Bij de terugreis zijn er geen haltes meer tussen de H. Familiekerk en het station van Zellik.

Voor wie uit Neerzellik of Relegem komt met de wagen is het aan te raden te parkeren in de nabijheid van het station van Zellik en van daar naar de halte Dorp te stappen om lijnbus 214 te nemen om 8:48. Ofwel parkeren in de buurt van de kerk Heilige Familie en van daar de lijnbus 214  om 8:52 te nemen.

Bij het terugkeren uit Brussel stopt de lijnbus aan de kerk H. Familie (halte Thiebautstraat) en keert dan via autosnelweg terug naar de Pontbeeklaan en stopt daar in de buurt van het station van Zellik.  

Deelnemersprijs zonder lunch : Leden 16€ per persoon. Niet-leden : 20€ per persoonPrijs brunch : 30€

In deze prijs is ook een gratis museumbezoek naar keuze begrepen.

Inschrijving: uiterlijk eind februari, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Betaling na bevestiging door Cultuursmakers Asse-Zellik. Betaling geldt als definitieve inschrijving. Rekeningnummer Cultuursmakers Asse-Zellik BE55 8601 0617 2744.

<
>
x