Cultuursmakers

Bonheiden

Tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ in KBR - Paleis van Karel van Lotharingen - Brussel.

Ensor en Oostende, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist je dat ook Brussel een cruciale rol speelde in hoe Ensor zich als kunstenaar ontwikkelde? In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ ontdek je hoe de stad Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd.

Datum: 27/04/2024
Uur: 10:00
Plaats: KBR
Adres: Kunstberg 28 , 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Om 09.45 in de inkomhal
Prijs leden: € 10,00
Prijs niet-leden: € 12,00
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 1

Wist je dat KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) de eerste publieke instellingen waren die werk van James Ensor aankochten? Al in 1892 kocht het Prentenkabinet van KBR 25 etsen van de Oostendse meester. Drie jaar later verwierven de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een vroeg meesterwerk van de kunstenaar: ‘De lampenist’ (1880). Met ruim 20 schilderijen, 30 tekeningen en 40 etsen brengt ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ nu een uitzonderlijk groot aantal originele werken van de meester samen in een unieke historische setting.

Duik in de imaginaire wereld van één van de grootste Belgische kunstenaars. Ontdek schilderijen en grafisch werk op een plek waar Ensor tijdens zijn Brusselse jaren vaak vertoefde: het Paleis van Karel van Lotharingen. Deze expo is een samenwerking met de KMSKB. Bewonder nooit eerder tentoongestelde werken uit het omvangrijke oeuvre van James Ensor en ontdek enkele minder bekende aspecten van zijn werk. Zo biedt de expo een zeldzame gelegenheid om 30 tekeningen van zijn hand te ontdekken. Uniek, want het getekende werk van Ensor is zeer kwetsbaar en wordt daarom zelden tentoongesteld. Een hoogtepunt is de sociaal bewogen tekening ‘België in de 19de eeuw’, een scherpe kritiek op de politieke situatie onder koning Leopold II. De kunstenaar verwierf ook faam met de briljante prenten die hij in Brussel liet drukken.

Tijdens deze expo maak je ook kennis met beroemde schilderijen, zoals Ensors eerste maskertafereel ‘De geërgerde maskers’ en ‘Russische muziek’. Met ruim 40 etsen biedt de expo ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ een representatieve selectie uit het grafisch werk van Ensor. Enkele prenten worden ook herenigd met hun ontwerptekeningen en drukvormen. Zo krijg je een uitzonderlijke inkijk in het creatieve proces van Ensor.

Kom tijdens een lezing details en anekdotes te weten over de tentoongestelde werken, zodat je achteraf met uitgebreide kennis de schilderijen, tekeningen en prenten kunt bekijken. Je bezoekt de tentoonstelling op eigen tempo.

Deelnameprijs (toegang, inleidende lezing en aansluitend individueel bezoek met audiogids): € 10,00 voor leden en € 12,00 voor niet-leden. 

Deelnemen: vóór 28 maart inschrijven via e-mail bonheiden@cultuursmakers.be of bij Georges (tel. 0478 99 97 86) én, na ontvangst van bevestiging van je inschrijving, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van Cultuursmakers Bonheiden.

Praktische info: als je voor de trip van Mechelen naar Brussel de trein verkiest, kan je aansluiten bij onze groep die in het station van Mechelen zal samenkomen (het tijdstip wordt later medegedeeld).

Samenkomst voor alle deelnemers: om 09.45 uur aan de infostand van Cultuursmakers in het museum.

<
>
x