Cultuursmakers

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Europalia: De avant-garde in Georgië (1900 – 1936) - VOLZET

Voor de openingstentoonstelling De avant-garde in Georgië (1900 – 1936) pakt europalia georgia dit najaar uit met een grotendeels vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de Europese avant-gardekunst. Na de val van het Russische Rijk en de Oktoberrevolutie riep Georgië in 1918 zijn onafhankelijkheid uit.

Datum: 18/11/2023
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:45
Plaats: Bozar
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Inkomhal
Prijs leden: €18 - met museumpas €8
Prijs niet-leden: €22 - met museumpas €10
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling

Binnen een kort, fascinerend intermezzo tot aan de Sovjetinval in 1921, kon zich een overvloedige en inspirerende avant-garde ontwikkelen. De kunstenaars ontmoetten elkaar vooral in tavernes en cafés in Koetaisi en in de hoofdstad Tbilisi en organiseerden er multidisciplinaire evenementen waaruit nieuwe artistieke praktijken voortkwamen.

De vele samenwerkingen namen diverse vormen aan, met een mix tussen Georgische tradities en westerse en oosterse invloeden. Ze uitten zich in schilderijen, tekeningen, teksten, films, foto’s, performances, typografische experimenten, publicaties en toneelstukken. Uiteenlopende bewegingen zoals (neo-) symbolisme, futurisme, dadaïsme, zaum, toutisme, expressionisme, kubisme en kubo-futurisme bestonden er naast elkaar in een nooit vertoonde creatieve onstuimigheid.

Inschrijven voor 30 oktober

<
>
x