Cultuursmakers

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Toetanchamon - Zijn graftombe en zijn schatten

EEN FANTASTISCHE IMMERSIEVE TENTOONSTELLING De tentoonstelling 'Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten' neemt je mee op een unieke reis naar het oude Egypte. De honderden perfect gereconstrueerde voorwerpen, de adembenemende decors en de boeiende toelichting vormen de meest complete tentoonstelling ter wereld over het leven van de jonge koning.

Datum: 06/08/2022
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Tour & Taxis
Adres: Havenlaan 86C, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: inkom Tour & Taxis
Prijs leden: -65 jaar €20; +65 jaar €17
Prijs niet-leden: -65 jaar €22; +65 jaar €20
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling

1922 - 2022: 100 JAAR SINDS DE ONTDEKKING VAN HET GRAF VAN DE BEROEMDE FARAO
Howard Carter, Engels archeoloog en egyptoloog 4 november 1922, Luxor. Na vijf jaar archeologische opgravingen in de Vallei der Koningen zonder veel resultaat doet de Britse egyptoloog Howard Carter een fabelachtige ontdekking. Het schemerlicht van zijn kaars onthult langzaam de indrukwekkende gouden tombe van farao Toetanchamon, die meer dan 3000 jaar geleden begraven werd omringd door zijn schatten.

Toetanchamon - FARAO VAN EEN DYNASTIE
Toetanchamon besteeg de troon in 1332 v. Chr. Hij was toen 9 jaar en een van de laatste koningen van de 18e dynastie. Zijn vader was de ketterse farao Achnaton. Volgens recent onderzoek kampte de jonge koning met ernstige aandoeningen. Zijn belangrijkste verwezenlijking was de afschaffing van de radicale godsdiensthervormingen van zijn vader, die het land hadden gedestabiliseerd. Toetanchamon overleed na negen jaar op de troon en zijn dood is ook vandaag nog altijd een mysterie.

ZIJN GRAFTOMBE EN ZIJN SCHATTEN: ONTDEK MEER DAN 1000 VOORWERPEN
Het oog en het geheugen van Carter Het Metropolitan Museum stuurde Harry Burton mee als fotograaf van de opgravingen, Hij was 'het oog en het geheugen van Carter'. Met zijn enorme fototoestel en glasplaten documenteerde hij onvermoeibaar de archeologische site, zijn laboratorium (dat hij had ondergebracht in de graftombe van Seti II), en zijn geïmproviseerde donkere kamer in de tombe ernaast (KV 55).

Elke fase van de opgravingen werd tot in de kleinste details gedocumenteerd en gefotografeerd. Al dat werk leverde 2800 grote glazen negatieven op, waarop met de grootste precisie alle ontdekkingen zijn vastgelegd, hun locatie in de tombe en elke stap in het werk van de gravers.

<
>
x