Cultuursmakers

Damme

Beeldreportage: Dwars door de Stille Oceaan

Patrick Dewilde brengt een Beeldreportage over de Stille Oceaan: van Micronesië tot Hawaii.

Datum: 31/03/2023
Uur: 19:30
Deuren open: 19u00
Plaats: CC Rostune Sijsele
Adres: Stationsstraat 13, 8340 Sijsele-Damme
Plaats van bijeenkomst: Stationsstraat 13, 8340 Sijsele-Damme
Prijs leden: €5,00 (na inschrijving) of €6,00 (aan ingang)
Prijs niet-leden: €6,00 (na inschrijving) of €7,00 (aan ingang)
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Onze derde reportage na Egypte en Italië gaat een heel andere toer op, ver weg van Vlaanderen richting Stille Oceaan. Bovendien is ook de gastheer Patrick Dewilde voor het eerst present bij ons. Het wordt een veelbelovende avond en dit uiteraard vanuit een verwarmd zitje: je hoeft de plas niet over te zwemmen ! Breng alvast vrienden en kennissen mee: ook zij kunnen ons leren kennen via deze weg.

De Stille Oceaan beslaat één derde van het aardoppervlak, maar is één van de minst bekende gebieden op onze planeet. De drie grote bevolkingsgroepen, Melanesiërs, Micronesiërs en Polynesiërs, zwierven uit over de honderden eilanden en atollen. In 1521 was Magellaan de eerste om de Oceaan over te varen en dit enorme gebied te openen voor de westerse wereld. Eerst Spanje en later Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en de VS waren er actief, en hebben hun sporen nagelaten. Sinds de jaren '70 zijn de meeste eilanden onafhankelijk. De natuurpracht in Micronesië  is overweldigend: de Rock Islands op Palau zijn werelderfgoed. Oude culturen hebben mysterieuze steden achtergelaten zoals Nan Madol op het eiland Pohnpei. Op Tahiti maken we kennis met de Polynesische cultuur, gebruiken en taboes. Hoe leven de mensen er vandaag, hoe combineren ze de oude matriarchale structuren met moderne democratische gebruiken, hoe gaan ze om met problemen als de stijging van het zeeniveau, steeds krachtiger wordende orkanen, tsunami's en el Niño...? 

Hawaii is de jongste eilandengroep ter wereld, met actieve vulkanen die nog steeds uit de oceaan oprijzen. Hawaii bleef onontdekt tot Captain Cook er in 1788 toevallig terecht kwam. Toch woonden er al meer dan 1000 jaar Polynesiërs die een gans eigen cultuur hadden opgebouwd. In 1959 werd het de 50ste staat van de VS. De contrasten zijn er groot: Honolulu en Waikiki Beach zijn super-mondaine badplaatsen, maar liggen op slechts enkele kilometers afstand van weinig toegankelijke maar spectaculaire bergen en valleien. De bekendste inwoner van Hawaii was Pater Damiaan, die op een bijna onbereikbaar deel van het eiland Molokai vele melaatsen verzorgde tot hij zelf aan de ziekte overleed. Hij werd enkele jaren geleden tot de grootste Belg aller tijden gekozen. 

Online inschrijven, dan betalen!
Ga naar de roze balk 'Online Inschrijven' of klik hier, vul het formulier volledig in en klik op 'inschrijven' om te bevestigen. Als alle gevraagde gegevens goed werden ingevuld, krijg je onmiddellijk een bericht 'Bedankt voor je inschrijving' en een bevestigingsmail in je  mailbox.  Daarna zo snel mogelijk betalen op rekening van Cultuursmakers Damme BE72 9795 7867 4016

Lukt de online inschrijving niet? Dan helpen we je graag telefonisch verder.  
Micheline Verscheure : 0478 46 37 82 / Annie Van Acker : 0476 42 40 97
Willy Soenens : 050 35 05 74 / Johan Dessein : 0496 50 66 53

De inschrijvingen worden afgesloten op 29/03/2023.  Na deze datum worden geen annuleringen meer terugbetaald.

Ideale parkeergelegenheid om stipt (19u30) aanwezig te zijn is het Lindenplein via de Noordstraat te bereiken of indien mogelijk aan de kerk van Sijsele (Vredesplein).

Van harte met graagte welkom op deze prille lenteavond. 

Rika, Rita, Tine, Annie, Micheline, Willy, Johan

<
>
x