Cultuursmakers

Damme

Dagtrip naar de Kastelen Laarne en Beervelde

Kunst in kasteel van Laarne met NADIR en in het kasteel van Beervelde met Raveel, gevolgd door wandeling in de kasteeltuin.

Datum: 21/05/2022
Uur: 08:30
Uur van samenkomst: 08:20
Deuren open: 8:20
Plaats: Lindenplein Sijsele
Adres: Lindenplein , 8340 Sijsele-Damme
Plaats van bijeenkomst: Lindenplein 8340 Sijsele-Damme
Prijs leden: 70€
Prijs niet-leden: 80€
Prijs voorverkoop: Lindenplein
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Mei: daar is de lente, daar is de zon! In ons eeuwfeestjaar zetten  we een duo van kasteelparels “in de bloemetjes”.  Het wordt een “Cultuursmaker” van formaat !  Hierna het programma:

  • 8u30  Vertrek  Lindenplein Sijsele. Graag aanwezig om 8u20 ! Parkeergelegenheid.

Voormiddag: Gegidst bezoek aan het (water) Kasteel van Laarne met dè topper  van de Belgische hedendaagse kunst als blikvanger (laatste weekend !!!). Dit kasteel uit de 14de  en 2de helft van de 17de eeuw,  is uitzonderlijk goed bewaard en herbergt een schat aan antiquiteiten en de beroemde zilvercollectie van Claude Dallemagne. We focussen op de vrouwen die er leefden: het wonderlijke verhaal van “Livina De Beer” en andere kasteelvrouwen, kokkinnen, hardwerkende kamermeisjes, wasvrouwen, echtgenotes, weduwen, minnaressen, bedrogen gemalinnen, zakenvrouwen, herbergiersters, lichtekooien en heksen passeren de revue ! En wat heeft Hélène Fourment met Laarne te maken ?

  • De tentoonstelling: NADIR, een initiatief van Kris Martin. Het Arabische “Nathir” betekent “ tegenovergestelde”. Grote namen o.a. Wim Delvoye, zoon van onze collega-voorzitter Wervik – (“de getatoeëerde varkens”), Daniël Ost (bloemensculpturen), David Claerbout met een aangrijpende video in de kapel, Michaël Borremans met bizarre figuurtjes als barbaren, Berlinde De Bruyckere met haar ‘Lijfje’ die naar de keel grijpt, Matthieu Ronsse verwijst naar de huidige perikelen in het koningshuis, Thomas Bogaert met een animatiefilm geïnspireerd op een dansscène van John Travolta, Jan Van Imschoot en het geschilderd jazzensemble De Sicambers uit Laarne (Feestpaleis). Ogen te kort !

Middaglunch: dagsoep, frieten, stoverij geblust in  Brugse Zot, dessert,  koffie en koekje (vegetarisch alternatief mogelijk mits vooraf aan te vragen bij inschrijving!)


Namiddag: Bezoek aan het Kasteel van Beervelde met aandacht voor de muurschilderingen in de 19e eeuwse kelders: HET meesterwerk van ROGER RAVEEL. Maar het moment bij uitstek is de park-wandeling met de “rododendrons in bloei” en we leren de geschiedenis van de tuinbouw in het Gentse kennen.
Gezellige nazit met “afsluiter” (bier of fris naar keuze) op het tuinterras van brouwerij Haeseveld . Daarna huiswaarts.

INSCHRIJVEN steeds ONLINE via deze pagina "ONLINE INSCHRIJVEN"-knop boven foto

of via de 'roze balk' op de nieuwsbrief.

De volgorde van online inschrijven bepaalt de deelnemersvolgorde. 

Het formulier dient volledig ingevuld te worden. Om te versturen, onderaan op de knop 'Online inschrijven' klikken.  Onmiddellijk krijg je hiervan bevestiging op het opgegeven mailadres. Let wel! Uw inschrijving vervalt automatisch als wij na 7 dagen geen betaling kunnen registreren.

Inschrijven kan tot en met 10 mei tenzij vroeger volzet! Na 10 mei worden annuleringen NIET terugbetaald.

Uitziend naar uw deelname onze lentegroet,

Het bestuur Cultuursmakers Damme: Micheline, Annie, Tine, Rita, Rika, Willy, Johan

.

<
>
x