Cultuursmakers

Deinze

Luk De Bruyker 70

Laatste voorstelling van Luk De Bruyker, die dit winterseizoen officieel 55 jaar op de planken staat. Vóór de pauze een documentaire over de carrière van Luk. Na de pauze een voorstelling voor iedereen met een jong hart: een bewerking van DE KLEINE PRINS, het wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry. Niets is volmaakt op deze wereld!

Datum: 13/01/2024
Uur: 20:00
Deuren open: 19.30 uur
Plaats: Leietheater
Adres: Brielstraat 8, 9800 Deinze
Prijs leden: 20 euro
Prijs niet-leden: 20 euro
Thema: Podiumactiviteiten
Type: Podiumactiviteit - theater

Luk De Bruyker wordt 70 jaar en staat tijdens het theaterseizoen 2023-2024 officieel 55 jaar op de planken.

Luk De Bruyker, geboren en getogen op de Brugse Poort, leerde via zijn vader het Gentse Pierke kennen. Hij werd fan van het Poppentheater Magie en Marionettentheater Nele.  Hij ging in de leer bij Albert Vermeiren van Nele en stichtte in 1986 zijn eigen Marionettentheater Taptoe. Samen met Freek Neirynck bouwde hij Taptoe uit tot een professioneel gezelschap.

Theater Taptoe werd drie keer “Vlaams Cultureel Ambassadeur”, reisde de wereld rond en Luk kreeg voor zijn verdienste in het figurentheater de titel “Ridder in de Kroonorde”, medaille van erkentelijkheid van de stad Gent en de Opperdekenij , werd grootmeester “Hayali” in het Turkse schimmenspel en werd  uitgeroepen tot “Allerstrafste Gentenaar” van 2017.

Hij schreef scenario’s, honderden columns zowel in “De Gentenaar” als  in “de Streekkrant”. Hij speelde meer dan honderd rollen en ontwierp even zo veel decors. En voor Gent is hij de stem en het gezicht van “Pierke Pierlala”.

Leef je droom!

Tijdens het eerste deel van de avond tonen we een film van Rudy Van Hoorde, gemaakt naar aanleiding van Luk De Bruyker 70.

Jarenlang volgde en registreerde cineast/documentaire maker Rudy Van Hoorde het werk van Luk binnen Theater Taptoe en als Pierke Pierlala (Luk’s bekende alter ego in Gent). Uit het vele materiaal selecteerde hij een mooi overzicht van zijn rijke en gevarieerde carrière als acteur/scenograaf/scenarist/poppenspeler (met fragmenten uit ondermeer De Klaane Prins,  de Van Eyck productie, de miesterklasse Romain Deconinck, de afscheidsvoorstelling Adzugee, …) maar ging ook uitgebreid in gesprek met Luk over leven en werk tot zelfs in Venetië, Luk’s tweede thuis.

Hoe van je een droom je leven maken en van je leven een droom op de scène van vele theaters, jij krijgt het te zien in Leef je droom.

De Klaane Prins

Luk neemt afscheid van zijn publiek met een herwerking van De Kleine Prins, het wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry. Hij werkte voor deze voorstelling samen met Agnese Meroni (van het befaamde Italiaans schimmengezelschap Gioco Vita) en belichter Alain Ongenaet om een nieuwe versie te creëren met een Gentse piloot.

Het wordt een erg visuele productie met veel schimmenspel waarin Luk alle rollen voor zijn rekening neemt.

Voor het klankdecor koos Bart Beys voor de originele muziek van bij de creatie in 1978 van François Glorieux.

De Kleine Prins was in dat jaar de eerste professionele productie van het jonge Taptoegezelschap en ging in première in het kader van het Festival van Vlaanderen. Freek Neirynck die toen het stuk bewerkte, kroop in de huid van de piloot.

Luk ontvangt zijn toehoorders in zijn eigen klein planetarium en brengt het universum van de kleine Prins tot leven.
We gaan op bezoek bij de koning, de ijdeltuit, de zakenman, de dronkaard , de lantaarnopsteker en de aardrijkskundige. Op de planeet aarde ontmoeten we de slang en de vos.

 

De integrale opbrengst van de avond gaat naar Ter Motte – centrum voor dagopvang voor jonge mensen met dementie in Poesele.

 

Zaterdag 13 januari 2024 - 20 uur - Leietheater
 

Tickets in de ticketshop van het Leietheater.

De ticketverkoop start woensdag 14 juni 2023.

<
>
x