Cultuursmakers

Deinze

De Leie centraal op nieuwe smartphoneroute

De stad Deinze lanceert een innovatief cultureel project in samenwerking met Cultuursmakers Deinze. Een gloednieuwe smartphoneroute volgt de Leie van het pittoreske Ooidonk tot aan het afleidingskanaal ter hoogte van de Brielmeersen.

De stad Deinze is een wandel-, fiets- en vaarroute rijker. ‘Aan de oever’ volgt de sierlijke loop van de Leie tussen het kasteel Ooidonk en de Brielmeersen.  Langs de route kan de cultuurliefhebber op 26 verschillende locaties naar gedichten over de gouden rivier luisteren. Hij passeert onder meer langs de Maaigemdijk, Astene Sas, het Martinuspark en Bachte dorp. Hij kan daarvoor de gratis app izi.travel op zijn smartphone downloaden. Izi.travel is een open en wereldwijd platform die overal ter wereld steden en musea met elkaar verbindt. Op zijn scherm kan hij permanent het parcours en de afstanden tussen de zogenaamde waypoints volgen. Telkens hij op een nieuwe locatie aanbelandt, wordt het gedicht automatisch afgespeeld. Nele De Graeve en Jolien Praet spraken de teksten in bij Radio Tequila. Bij elk gedicht hoort ook een artistieke foto van Wim Malfait of Ive Steyaert. Het initiatief komt van de stadsdichter.  “Ik had de stad beloofd om poëzie te promoten via nieuwe media. We maakten reeds eerder een film over Landegem die via sociale media een ruim bereik kende en een podcastreeks over Hansbeke. De digitale ontsluiting van de Leie via GPS-technologie is mijn tweede grote project na de gedichten over de Nevelse deelgemeenten. We hebben de sterke traditie om door middel van beeldende kunst of natuur naar de Leie te kijken. Met het project ‘Aan de oever’ wilden we daar het perspectief van de poëzie aan toevoegen”, weet Steven Van de Putte. De route werd ontwikkeld door Antoine Derksen en Patrick Bernauw van vzw de Scriptomanen, die reeds eerder Stevens poëziedebuut ‘Moederstad’ uitgaf. 

Stedelijk wonen aan de Leie 

De gedichten van de drie opeenvolgende stadsdichters lopen als een rode draad doorheen de route.  Hun gedichten zijn complementair. “De vorige twee stadsdichters bezongen de vernieuwing van de publieke ruimte langs de Leie, zoals de heraanleg van de Markt, het Sint-Poppoplein of de bouw van Leiespiegel. Steven Van de Putte gooide het over een andere boeg. In zijn Leie-cyclus schrijft hij over de twee projecten van het stedelijk wonen aan de Leie, ter hoogte van de Molens van Deinze en de Louis Dhontstraat. Ook thematisch is deze route dus innovatief. Poëzie over projectontwikkeling biedt een totaal ander perspectief op de Leie en zal veel mensen verrassen. De thematische vernieuwing in combinatie met het gebruik van smartphonetechnologie moet poëzie toegankelijk maken voor een breed publiek, niet in het minst voor jongeren en gezinnen met kinderen”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu. Burgermeester Jan Vermeulen vult aan: “Deze route is dan ook een sterk staaltje citymarketing en een ode aan de filosofie van de smart city. Onze stadsdichter promoot niet alleen poëzie, maar ook onze stad. Zo kan je tijdens het parcours vier filmpjes bekijken over beeldbepalende gebouwen. Terwijl je naar een gedicht van Steven Van de Putte over KADE luistert, maak je een virtuele wandeling doorheen het gebouw van architecten Wit en Lens ASS-architecten.” De andere gedichten op de route zijn van Luc C. Martens, Martin Carrette, Eddy Vaernewyck, Anton van Wilderode, Hans Melen, Paul Demets, Roland Jooris en Basiel De Craene.  

Brochure 

De stad Deinze vond in Cultuursmakers Deinze een belangrijke partner voor dit project. Dankzij de medewerking van deze cultuurvereniging werd de route ook in een fraaie brochure met uitvouwbaar plan uitgegeven. “De lokale en bovenlokale promotie van het cultuurtoerisme in Vlaanderen is de kerntaak van onze vereniging. Het project ‘Aan de oever’ is een hedendaagse vorm van streekpromotie en kadert dus volledig binnen onze doelstellingen. We waren dan ook van meet af aan enthousiast om mee onze schouders te zetten onder dit Leieproject”, weet voorzitter Peter Lafosse.  De brochure is verkrijgbaar in Leietheater, de bibliotheken, mudel en de dienst toerisme in Leiespiegel. 

Kick-off

De lancering van deze nieuwe poëzieroute is meteen de kick-off van een cultureel najaarsprogramma rond de Leie, waarvoor mudel en Leietheater nauw samenwerken met de stadsdichter. Zo start op 22 oktober in mudel de expo ‘Leiestreek in woord en beeld’ die de beeldende kunsten van de Leieschilders verenigt met de woorden van schrijvers en dichters die de regio van de Leiestreek bezongen. 

Andere activiteiten die daarin kaderen zijn:

Donderdag 27 oktober, 20 uur - Leietheater: voorstelling dichtbundel Paul Demets ‘De hartvinger’ en kortfilm ‘Verfhuid – een hommage aan Raoul De Keyser’.

Zondag 27 november, 15 uur - mudel: matinee-voordracht van Jo Gisekin met voorstelling van haar dichtbundel ‘Klein schildersboek’. Stadsdichter Steven Van de Putte gaat in gesprek met de dichteres. 

Zondag 22 januari - mudel, Leietheater en Leiespiegel: finissage van de expo en poëzie-dagprogramma in samenwerking met KADE.

Praktisch

De poëzieroute ‘Aan de oever’ is gratis en kan permanent gedownloaded worden op izi.travel. De digitale brochure en een praktische handleiding voor het gebruik van izi.travel kan men raadplegen op de projectpagina op www.deinze.be/aandeoever.  

<
>
x