Cultuursmakers

Denderleeuw Carpe Diem

VOLZET - Europalia Georgia en bezoek aan Vlaams Parlement

Europalia is een cultuurfestival in België, waarin telkens een land in de kijker wordt geplaatst. In 2023 is dat Georgië.

Datum: 09/12/2023
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 09:50
Plaats: Paleis voor Schone Kunsten
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: aan de balie
Prijs leden: 25
Prijs niet-leden: 30
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Voormiddagprogramma: Begeleide rondleiding om 10 uur.

De tentoonstelling ‘Europalia Georgia’ belicht voor de allereerste keer een grotendeels vergeten hoofdstuk van de avantgardekunst in Europa, namelijk dat van de Georgische hoofdstad Tbilisi. In de jaren 1910 en 1920 bloeide er in deze kosmopolitische stad een specifieke artistieke scène, met als middelpunt de tavernes en cafés die geopend en gedecoreerd waren door kunstenaars van verschillende achtergronden en met uiteenlopende praktijken. Ze vermengden Georgische tradities met elementen uit het Westen en het Oosten in een unieke kunst, die in de vergetelheid geraakte door de onderdrukking en censuur van het latere Sovjetregime.

Europalia brengt de schilderijen, tekeningen, film, fotografie, poëzie, kostuum- en theaterontwerpen van dit artistiek laboratorium onder de aandacht en geeft een stem aan kunstenaars van wie velen vervolgd en vermoord werden onder Stalin. Aan het einde van de expo stelt de hedendaagse kunstenares Meggy Rustamova haar nieuwe film ‘Deda Ena’ voor, die vertrekt vanuit de deportatie van haar eigen moeder uit Tbilisi naar Kazachstan.

Na de vrije lunch spreken we af om 13.50 uur, aan de balie in het Vlaamse Parlement voor een rondleiding. Met een eigen bezoekerscentrum wil het Vlaams Parlement meer Vlamingen een inkijk geven in het democratische hart van onze regio. Je loopt door de wandelgangen van het Vlaams Parlement, we komen langs de kantoren van de parlementsleden, de commissiezalen, de perszaal en we nemen even plaats in de Koepelzaal.  

Het parlement bouwde een indrukwekkende kunstcollectie uit, met onder meer werk van Panamarenko, Jan Fabre, Rinus Van de Velde, Luc Tuymans, Dirk Braeckman en Berlinde De Bruyckere, enz.

Maar onze gids gaat met ons ook ondergronds. Een schuilkelder in het Vlaams Parlement... hoezo? Het parlementaire archief is ondergebracht in een bijzondere ondergrondse ruimte van het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. Het gaat om een schuilkelder die zo’n 3 000 personen kon herbergen en werd voorzien van dertig bunkers, twee doucheruimten, een kleine ziekenzaal en een commandopost. 

Nieuwsgierig? Schrijf dan snel in om, samen met onze gedreven gids Isabel, een boeiende rondleiding te maken met ruime aandacht voor de architectuur, de kunstwerken en de geschiedenis van de parlementsgebouwen. 

LET OP inschrijven is ook onmiddellijk betalen, anders nemen anderen misschien uw plaatsje in...

<
>
x