Cultuursmakers

Halle

Lezing: De Libanese Kwestie

Schrijfster en freelance journaliste spreekt over Libanon - verleden en heden.

Datum: 14/11/2019
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: Stadhuis - Oudstrijdersplein
Adres: Oudstrijdersplein 1, 1500 HALLE
Plaats van bijeenkomst: Raadzaal
Prijs leden: 5 EUR
Prijs niet-leden: 5 EUR
Prijs voorverkoop: 5 EUR
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 150

De Libanese kwestie

In ‘De man van Babylon’, het nieuwste boek van auteur Ria Anyca, speelt de Libanese burgeroorlog een cruciale rol. Ze verdiepte zich in deze gebeurtenissen en dit leverde meteen heel wat materiaal op, niet alleen voor het schrijven van een roman, maar ook voor een nieuwe lezing.

Naar aanleiding van de vluchtelingenstroom vanuit Syrië  bezocht Ria Anyca in 2016 talrijke vluchtelingenkampen in de Beekavallei, Libanon. Ze interviewde er de Syriërs en bundelde hun verhalen in de non-fictie ‘Houb houb, yellah!’, wat zoveel betekent als ‘Vooruit met de bus’.

Tijdens haar verblijf in Libanon verdiepte zij zich eveneens in de geschiedenis en de complexe samenleving van het land.

Voor veel Libanezen is de burgeroorlog (1975 – 1990) een te pijnlijke ervaring om erover te praten. Ze nemen dan ook zelden het woord ‘burgeroorlog’ in de mond en spreken – als het echt moet – over the situation

Het vredesakkoord van Taïf hertekende het Libanese politieke landschap ten nadele van de christenen. Ondanks de vrede heeft Libanon nooit een stabiele politieke situatie gekend.

Ook de Syrische kwestie heeft rechtstreekse gevolgen voor de Libanezen, denk aan de immense instroom van vluchtelingen.

Het verleden bepaalt het heden
De lezing voert ons terug naar het prille begin: het ontstaan van de staat Libanon en de onderhuidse conflicten die uiteindelijk zullen leiden tot de Libanese burgeroorlog. Ter illustratie worden een aantal realistische fragmenten uit het boek ‘De man van Babylon’ voorgelezen. Tot slot wordt de hedendaagse situatie geschetst. Ook hier komt de impact van de vluchtelingenkwestie ter sprake.

Duur
: 2 x 45 minuten 

<
>
x