Cultuursmakers

Heist-op-den-Berg/Putte

Europalia : Georgië in Bozar Brussel

Georgië is het gastland voor Europalia 2023-24. De tentoonstelling vertelt het onbekende verhaal van een bruisende avant-garde in de Kaukasus, ontstaan in de tavernes van Tbilisi: artistieke laboratoria waar alles kon maar waar de Sovjetcensuur al gauw op de loer lag. Meer dan 150 werken worden voor de eerste keer in België getoond

Datum: 09/12/2023
Uur: 13:15
Plaats: Bozar
Adres: Ravensteinstraat , 1000 Brussel
Prijs leden: 14,5 €
Prijs niet-leden: 16 €
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Wachtlijst werd aangelegd.

Voor de openingstentoonstelling De avant-garde in Georgië (1900 – 1936) pakt europalia georgia dit najaar uit met een grotendeels vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de Europese avant-gardekunst.

Na de val van het Russische Rijk en de Oktoberrevolutie riep Georgië in 1918 zijn onafhankelijkheid uit. Binnen een kort, fascinerend intermezzo tot aan de Sovjetinval in 1921, kon zich een overvloedige en inspirerende avant-garde ontwikkelen. De kunstenaars ontmoetten elkaar vooral in tavernes en cafés in Koetaisi en in de hoofdstad Tbilisi en organiseerden er multidisciplinaire evenementen waaruit nieuwe artistieke praktijken voortkwamen. De vele samenwerkingen namen diverse vormen aan, met een mix tussen Georgische tradities en westerse en oosterse invloeden. Ze uitten zich in schilderijen, tekeningen, teksten, films, foto’s, performances, typografische experimenten, publicaties en toneelstukken. Uiteenlopende bewegingen zoals (neo-) symbolisme, futurisme, dadaïsme, zaum, toutisme, expressionisme, kubisme en kubo-futurisme bestonden er naast elkaar in een nooit vertoonde creatieve onstuimigheid.

De tentoonstelling schetst de avant-garde in Georgië aan de hand van meer dan 200 werken die voor de eerste keer in België worden getoond, vooral afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van Georgië, het Art Palace of Georgia, de Stichting David Kakabadze en privécollecties.

In dialoog met de tentoonstelling stelt de hedendaagse kunstenaar Meggy Rustamova Adeishvili haar nieuwe film Deda Ena voor, waarin ze vertrekt vanuit de deportatie van haar moeder van Tbilisi naar Kazachstan in het begin van de jaren 1950 onder het regime van Stalin, als een echo van de vele huidige verplaatsingen in de regio en in de hele wereld.
Meer info: Georgië

Deelnameprijs 14,5€ voor leden Cultuursmakers - 16€ voor niet-leden. De museumpas wordt  niet aanvaard bij groepsbezoeken
Inschrijven per mail aan heistopdenberg@cultuursmakers.be en storting op rek.nr. van Cultuursmakers Heist-op-den-Berg/Putte BE25 0019 1034 5682 met vermelding: Activiteit + je lidnummer Je bent pas definitief ingeschreven na ontvangst van betaling.
Vervoer: met trein vanaf station Heist o/d Berg.  Uur van afspraak en verdere details volgen nadien nog.

<
>
x