Cultuursmakers

Knokke-Heist

De wereld vandaag: Rusland en het Westen - Jan Balliauw

De wereld vandaag: Rusland en het Westen - Jan Balliauw

Datum: 24/11/2022
Uur: 20:00
Deuren open: 19u30
Plaats: CC Scharpoord - Knokke-Heist
Adres: Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Prijs leden: gratis voor leden met gezinskaart Volksontwikkeling
Prijs niet-leden: 9 EUR - 7 EUR leden Cultuursmakers, Davidsfonds, Uitpas, studenten
Prijs voorverkoop: geen
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Als ervaren VRT-journalist gaat Jan dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen. 

Hij geeft daarbij aan welke strategie Rusland en president Poetin gebruiken.  Hoe werkt deze strategie die vaak wordt aangeduid in het Westen als ‘hybride oorlogsvoering’ en zich geleidelijk heeft gevormd sinds Poetin president werd in 2000. 

In het begin van zijn presidentschap was er sprake van samenwerking met het Westen, maar geleidelijk aan zijn de relaties verzuurd en heeft Poetin ervoor gekozen om de confrontatie met het Westen niet uit de weg te gaan, zij het met niet-conventionele middelen zoals cyberactiviteiten.  De lidstaten van de Europese Unie staan voortdurend voor een dilemma, hoe ze met de assertieve buur in het oosten moeten omgaan. Moeten ze ondanks alles de kanalen met Rusland open houden, omdat het land een belangrijke leverancier van grondstoffen is en hetzelfde continent deelt met de EU-lidstaten of moeten ze de confrontatie met Rusland echt aangaan om het land op andere gedachten te brengen?  

Jan Balliauw brengt een boeiende en verhelderende lezing over de relaties op ons Europese continent. 

<
>
x