Cultuursmakers

Kortenaken

Knipoogdag 2022

Ons cultureel stadsfestival vindt in 2022 plaats in ... Antwerpen. Hoe kan het ook anders? Antwerpen is de plek waar het voor onze vereniging 100 jaar geleden begon.

Datum: 27/03/2022
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 10:00
Plaats: Centraal Station Antwerpen
Adres: / , 2000 Antwerpen
Prijs leden: 14
Prijs niet-leden: 20
Thema: 100 jaar samen cultuur beleven
Type: Evenement
Beschikbare plaatsen: 9

Ons cultureel stadsfestival vindt in 2022 plaats in ... Antwerpen. Hoe kan het ook anders?

Antwerpen is de plek waar het voor onze vereniging 100 jaar geleden begon. We keren terug naar onze ‘roots’. Niet alleen uit nostalgische reflex, maar natuurlijk ook om hedendaags Antwerpen met z’n vele culturele troeven te ontdekken. Vanuit Kortenaken hebben we volgend boeiend programma voor je klaar!

VOORMIDDAGPROGRAMMA - van 10 tot 12 uur

Merhaba! Hallo!, kennismaking met de Turkse gemeenschap 

In het district Antwerpen leven zo’n 9600 Antwerpenaren van Turkse origine verspreid over drie buurten: het Kiel, de Brederodewijk en Antwerpen Noord. Hun winkels en restaurants fleuren oude volksbuurten op. Tijdens de wandeling kom je onder meer te weten waarom en wanneer de Turken naar België gekomen zijn, welke tradities ze behouden hebben en welke ondertussen zijn aangepast aan het dagelijks leven in België. We brengen een bezoek aan een bakker en een kruidenier en proeven van een paar typische producten. In de moskee vertelt de gids bij een glaasje thee over islam, de koran en Mohammed, de linken met het jodendom en het christendom en over de ramadan, het Suikerfeest en het Schapenfeest. 

's Middags ben je vrij om te picknicken of er zelf een goed lunchadres te zoeken.

NAMIDDAGPROGRAMMA - van 14.30 tot 16.30 uur

Op ontdekking in Het Eilandje

Ten noorden van het Schipperskwartier heeft de oude havenwijk het Eilandje zich ontpopt tot een trendy buurt. Je zal aangenaam verrast zijn door de combinatie van oude en nieuwe elementen in de wijk. Deze levendige 19de-eeuwse havenbuurt kwam in de jaren zestig van vorige eeuw in verval. Een spectaculair stadsvernieuwingsproces veranderde de minder fraaie havenbuurt in een aantrekkelijke wijk met wandelboulevards, terrassen, groen en enkele culturele pareltjes. Je ontdekt er tussen de historische pakhuizen de monderne architeruut van het MAS, het Red Star Line Museum en het nieuwe havenhuis.  

De KnipoogDag sluiten we om 17.00u. af ter hoogte van het Steenplein met een drankje en een streepje muziek. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 u. 

Deelnameprijs:

14 euro voor leden, 20 euro voor niet-leden van Cultuursmakers.

* Uitzonderlijk genieten VAB-leden en KBC-klanten voor deze aciviteit ook van het leden-tarief. Niet vergeten bij de betaling je Cultuursmakers- of VAB-lidnummer te vermelden. KBC-klanten worden verzocht de betaling van de deelnameprijs uit te voeren met hun KBC-rekening.

Vervoer gebeurt individueel. Handig is om met de trein te reizen vanuit Diest om 8.33 uur.

Ter plaatse gaan we te voet of verplaatsen we ons met de tram.

<
>
x