Cultuursmakers

Kortenberg

Baltische Landen, filmreportage, feestelijke première

Estland, Letland en Litouwen... de Baltische landen, een naam die verwijst naar de periode onder de heerschappij van het Russische Keizerrijk.

Feestelijk première met drankje en hapje.

Datum: 11/10/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: Auditorium Universitair Psychiatrisch Centrum
Adres: Leuvensesteenweg 517, 3070 Kortenberg
Prijs leden: 6,00
Prijs niet-leden: 7,00
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Na de oktoberrevolutie in 1917 en de burgeroorlog die daar op volgde, konden de Baltische staten zich honderd jaar geleden, in 1918, onafhankelijk verklaren. Na de Tweede Wereldoorlog worden de Baltische landen door de Sovjetunie bezet. De russificatie wordt een periode van terreur door de KGB. Van de bevolking kwam er geweldloos verzet, de "Zingende Revolutie". Het hoogtepunt, in 1989, was de “Baltische Weg", een mensenketting, van Vilnius, over Riga, tot Tallinn, 600 km lang, twee miljoen deelnemers. Het resulteerde in het herstel van hun onafhankelijkheid in 1991. In 2004 traden de landen toe tot de EU en de NAVO, in 2007 tot de Schengenzone. Enkele jaren later voerden ze de Euro in. De historische centra van de drie hoofdsteden staan op de lijst van UNESCO werelderfgoed. 
Litouwen, tweemaal België, is het grootse van de drie landen. Niet ver van de hoofdstad Vilnius bevindt zich het geografisch centrum van Europa. Grootvorstendom Litouwen kende de grootste bloei in de 15de eeuw onder Vytautas de Grote. De belangrijkste steden zijn Vilnius, Kaunas, Klaipéda en Šiauliai, bekend door de aangrijpende Kruisenheuvel. Van de vele historische gebouwen verdienen de middeleeuwse burchten van Trakai en Kaunas onze aandacht. Het Nationaal Park “de Koerse Schoorwal” , is eveneens UNESCO erfgoed. Nobelprijswinnaar Thomas Mann had er een zomerverblijf. In het Nationaal Park Žemaitija verborgen de Sovjets hun lanceerbasis voor kernkoppen die gericht waren op de grote westerse steden. 

Letland is iets kleiner dan Litouwen. De hoofdstad Riga was, als bloeiende Hanzehaven, een rijke stad. Begin 20ste eeuw bouwde men nieuwe wijken met gebouwen in schitterende art-nouveau stijl. Mikhail Eisenstein was een van de belangrijke architecten. Het noorden van Letland behoorde tot het vroegere Lijfland, een gebied met een eigen taal en cultuur. In de kuststreek rond Mazirbe houdt men de Lijfse cultuur nog levendig met een jaarlijks festival. Een mooi natuurgebied, met tal van recreatiemogelijkheden, is het Gaujas Nationaal Park.

<
>
x