Cultuursmakers

Kruishoutem

Het turbulente verhaal van Sabena

Cynrik De Decker

Datum: 17/01/2023
Uur: 20:00
Deuren open: 19.30u
Plaats: POC de Kepper
Adres: Kerkhofweg 4, 9770 Kruisem
Prijs leden: 5€
Prijs niet-leden: 7€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Sabena wordt opgericht op 23 mei 1923. De eerste officiële Sabena-lijnvlucht gaat van Brussel naar Lympne, in het Engelse graafschap Kent, en met enkel post en vracht aan boord. In 1925 landt voor het eerst een toestel van Sabena in Afrika, na een vlucht van maar liefst 51 dagen. Het Afrika-netwerk zal steeds een belangrijk speerpunt zijn van Sabena. In 1947 steekt Sabena voor het eerst de Atlantische Oceaan over, richting New York.  

Maar financieel gaat het Sabena niet zo voor de wind. 

Britisch Airlines, KLM, Air France en Swissair snellen ter hulp maar de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten brengen de al broze luchtvaartsector nog meer schade toe. Begin oktober gaat Swissair zelf over de kop en Sabena volgt. 

Op woensdag 7 november 2001 landt omstreeks 11.35 uur een Sabenavliegtuig op Zaventem. Een bijzonder moment, want vlucht SN690, afkomstig uit Cotonou (Benin), is de laatste vlucht van SABENA. 

 Als non-fictie auteur brengt Cynrik De Decker de verhalen van de 20ste eeuw naar een breed publiek. Archiefwerk en interviews weeft hij doorheen zijn fascinatie voor techniek, wetenschap, reizen en de rol van grote en kleine Belgen op het wereldtoneel. Hij werkte ook mee aan diverse tv-programma's zoals Histories en Publiek Geheim (VRT).

 


 

<
>
x