Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Antwerpen - MoMu & De Reede

23 oktober 2021

Datum: 23/10/2021
Uur van samenkomst: 11:40
Plaats: Antwerpen, diverse locaties.
Adres: Kerkplein 21 B, 3920 Lommel
Plaats van bijeenkomst: Museum De Reede, Ernest Van Dijckkaai 7; tegenover ‘Het Steen’
Prijs leden: € 56.- houders van een MuseumPass genieten: € 13- korting (ingang De Reede, pas ter plaatse te tonen!). Inclusief deskundige gidsbeurten in beide musea en lichte lunch, dranken exclusief.
Prijs niet-leden: € 56.- houders van een MuseumPass genieten: € 13- korting (ingang De Reede, pas ter plaatse te tonen!). Inclusief deskundige gidsbeurten in beide musea en lichte lunch, dranken exclusief.
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór zaterdag, 18 september bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Let wel: maximaal 20 deelnemers!
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling en onder voorbehoud van coronaregels!

Begin september heropent het Antwerpse Modemuseum (MoMu) zijn deuren voor het publiek en koppelt daaraan een serie tentoonstellingen en activiteiten. Cultuursmakers nationaal tekende in op een aantal daarvan. Daaruit kozen we voor u ‘Hoogtepunten van het Modemuseum’ op zaterdag, 23 oktober.

Tijdens deze rondleiding maken we kennis met alles wat MoMu te bieden heeft! Een MoMu-gids neemt ons mee door de tijdelijke tentoonstelling “E/MOTION.” en geeft een kijk op de “Collectiepresentatie” met topstukken van Martin Margiela, A.F. Vandevorst, Ann Demeulemeester, Raf Simons,… Aansluitend brengen we een kort bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling “P.LACE.S” en ook de MoMu bibliotheek wordt niet vergeten. 

“E/MOTION. Mode in Transitie” gaat dieper in op de manier waarop mode een uitdrukking is van emotie, angst en verlangen in de samenleving: mode is tegelijk “emotion” en “in motion”. De “Collectiepresentatie – Mode uit de MoMu collectie” blikt terug op vier decennia Belgische mode, aangevuld met een selectie uit de historische collectie van het museum.  De tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste protagonisten van de Belgische mode aan de hand van thema’s die het eigenzinnige karakter van de MoMu collectie kenmerken. De expo “P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen”  belicht de rol van Antwerpen in de ontwikkeling en internationale handel van kant. Van deze tentoonstelling die verspreid is over diverse locaties in de stad bezoeken we de smaakmaker in het Momu zélf!

Maar zelfs dat allemaal vinden we wat weinig voor ‘een dagje Antwerpen’! Dus bezoeken we vooraf het Museum ‘De Reede’. Ook hier worden we begeleid door museumgidsen. Dit recente museum, geopend op vrijdag 9 juni 2017, bouwt zijn vaste collectie rond het grafisch werk van drie meesters: Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch. Deze bestaat grotendeels uit de verzameling van kunstverzamelaar Harry Rutten, reder en handelaar, die grafisch werk een grotere zichtbaarheid wilde geven. 

Daarnaast wordt ook ruimte gereserveerd voor wisselende tentoonstellingen. Deze zomer was dat Käthe Kollwitz, bij ons bezoek wordt dat de Britse kunstenares van Portugese afkomst, Paula Rego. Op het eerste zicht erg droefgeestig is haar werk te begrijpen in het kader van haar strijd tegen de dictatuur van Salazar en tegen de achterstelling van sommige groepen, in het bijzonder de vrouwen. Sinds 2009 heeft is er in Cascais een museum speciaal gebouwd voor haar werk: het ‘Casa das Historias’!

Tussen beide bezoeken in versterken we de inwendige mens met een croque naar keuze: monsieur, madame, Hawaï of bolognaise. U mag ook kiezen of u een enkele of een dubbele croque wenst. Drankjes zijn, zoals gewoonlijk, niet inbegrepen.

De samenkomst is in principe om 11:40 h. vóór ‘De Reede’, maar we nemen zelf de trein vanuit Leopoldsburg om 9:40 h. met aankomst te Antwerpen-centraal om 10:51 h.  Vandaar nemen we de pré-metro tot de Groenplaats en wandelen nog 500 meter tot aan het museum. Mits goede afspraken kan u op elk punt van het traject bij ons aansluiten!

<
>
x