Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Europalia: Trains and Tracks

Zaterdag, 4 december: sporen naar Brussel!

Datum: 04/12/2021
Uur: 10:55
Plaats: Brussel, Koninklijke musea voor Schone Kunsten & Schaarbeek, Train World
Adres: Zetel Cultuursmakers LHE: Kerkplein 21 B, 3920 Lommel
Plaats van bijeenkomst: KMSK, Regentschapsstraat 3, Brussel
Prijs leden: € 60, inclusief lunch, water & koffie inbegrepen; eigen vervoer 
Prijs niet-leden: € 63, inclusief lunch, water & koffie inbegrepen; eigen vervoer 
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór zondag, 7 november 2021 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. 
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Op 4 december begeven we ons op eigen kracht naar Brussel, waar we om 10:55 h. afspreken aan het Koninklijk Museum voor Schone kunsten voor ons eerste bezoek. Zelf ‘sporen’ we, in de geest van Europalia, vanuit Hasselt naar Brussel. Wie wenst kan uiteraard vanaf Hasselt aansluiten!

SPOREN VAN MODERNITEIT: De openings-tentoonstelling van het festival brengt een ode aan de trein vanuit een artistiek en historisch perspectief. Er zijn werken te zien van sleutelfiguren uit de 19de en 20ste eeuw kunst – waaronder Monet, Caillebotte, Spilliaert, Boccioni, Severini, Léger, De Chirico, Mondriaan, Servranckx, Delvaux en Magritte – maar ook werk van minder gekende kunstenaars, die het thema vanuit een eigen invalshoek en discipline benaderen.

Voor de lunch begeven we ons naar de ‘Albertina’-bibliotheek waar we in restaurant ‘Albert’ een lichte 2-gangen lunch opgediend krijgen, inclusief ½ l. water en een koffie na. Meteen genieten we vanop de 5° verdieping van een uniek uitzicht over Brussel!

ORIËNT-EXPRESS - Mythisch, Luxueus, Belgisch! De Oriënt-Express blijft geassocieerd met luxereizen, avonturen, intriges en exotische ontdekkingen. Hoewel de legendarische trein al bijna een halve eeuw niet meer rijdt, leeft zijn imago verder – mede door de continue mythologisering in de film en literatuur. De tentoonstelling verkent de context en de maatschappij die de Oriënt Express voortbracht, de landschappen waar hij doorheen reisde en de fantasieën die hij opwekte maar ze biedt ook een kijk achter de schermen van het luxetoerisme. Heel uitzonderlijk komen twee originele rijtuigen naar de expo, die toegankelijk zullen zijn voor het publiek voor een bijzondere ervaring.

<
>
x