Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Interview met Claire Moens: juweelontwerpster, bezieler van Claire Moens Jewel Design en edelsteenkundige

Onlangs kregen we een handige en boeiende pocket als bijlage bij een wetenschappelijk tijdschrift waarop we zijn geabonneerd via een vereniging. De Titel luidde: ‘Magische en Helende Stenen, Feiten en Mythes’; de auteur was Claire Moens. De achterflap vertelde ons iets méér: Claire Moens, juweelontwerpster, bezieler van Claire Moens Jewel Design en edelsteenkundige. Omdat Johan deze dame reeds enkele keren ontmoet had bij deze vereniging was onze nieuwsgierigheid dadelijk geprikkeld en gingen we even haar website opzoeken. Wat we daar zagen overtuigde ons dadelijk: we moesten Claire maar eens aan het woord laten. Op donderdag, 9 november komt zij haar boek voorstellen, maar we hadden alvast al een gesprek over de prachtige hedendaagse en persoonlijke juwelen die zij ontwerpt:

Rosina: Hoe kwam je tot je interesse voor edelstenen en mineralen?

Claire: Het eerste boek dat ik ooit kocht was een wetenschappelijk boek over mineralen. De liefde voor wetenschap, de natuur en de neiging tot kritisch denken waren mij met de paplepel ingegeven door mijn beide ouders. Ik kon altijd met mijn vragen bij hen terecht. En ze lieten geen kans voorbij gaan om mijn leergierigheid op alle vlakken te stimuleren. Uiteindelijk was ik zo gefascineerd door de wereld van de mineralen dat ik er mijn beroep van gemaakt heb.

Rosina: Ben je door Skepp bij de ‘helende’ stenen terecht gekomen, of was dat eerder omgekeerd?

Claire: Eigenlijk geen van beiden ik ben bij Skepp terecht gekomen door mijn algemene kritische geest, los van mijn beroepskeuze die toen al lang gemaakt was. Tijdens een gesprek over ‘magische’ stenen zegde ik al lachende: ‘Och, daar kan ik wel een boek over schrijven!’. De reactie van Johan Braeckman was eigenlijk perfect te voorspellen: ‘Wel, dan moet je dat gewoon doen!’. En zo is het boek er gekomen.

Rosina: En hoe ga je met ‘stenen’ om in je beroep, wat is je inspiratie?

Claire: Ik heb wel een beperkte collectie waaruit gekozen kan worden, maar ik werk liefst van al in opdracht van de klant. Dan kan ik samen met de opdrachtgever de steen kiezen en ontwerp ik het juweel op maat, op zoek naar de goede harmonie tussen de kleur en textuur van de steen en het voorkomen van de klant. Kleur van de ogen, de teint van de huid en het kapsel spelen daarbij een erg belangrijke rol, evenals de kledij waarbij het juweel zal gedragen worden. Op die manier wordt het juweel dan een soort ‘visitekaartje’ van de drager.

Rosina: Claire, bedankt voor dit boeiende gesprek, we kijken al uit naar de lezing!

Noteer alvast in uw agenda: 9 november om 19:30 h. in OC De Schans. Deze boeiende lezing behandelt echter niet het kunstzinnig aspect van Claire’s werk, maar gaat over het fenomeen van het geloof in helende kristallen en gaat dieper in op de beweegredenen van de aanhangers en de vele verschillende (beweerde) toepassingen van helende en beschermende kristallen en edelstenen!

<
>
x