Cultuursmakers

Lochristi

VOLZET (wachtlijst) Europalia: Georgië - avant-garde in Tbilisi + aansluitend bezoek MIM

Georgië: kruispunt tussen oost en west, eeuwenlang een plek waar kennis, handelswaar en tal van andere zaken werden uitgewisseld. Met Cultuursmakers bezoeken we de hoofdtentoonstelling van het europaliafestival. We lunchen in een nabij gelegen Italiaans restaurant en in de namiddag krijgen we een gegidste rondleiding in het Muziekinstrumentenmuseum.

Datum: 09/12/2023
Uur: 10:00
Plaats: Bozar - Brussel
Adres: Koning Boudewijnlaan 1, 9080 Lochristi
Prijs leden: € 75
Prijs niet-leden: € 85
Type: Groepsbezoek

Deze activiteit is volzet. Schrijf jij je toch in, dan kom je op een wachtlijst.
____________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 9 december bezoeken we een belangrijke tentoonstelling in het kader van 'europalia' in de Bozar te Brussel. Het tweejaarlijkse festival 'europalia' biedt telkens een onweerstaanbare weelde van tientallen artistieke en socioculturele projecten. Het brengt op onnavolgbare manier een caleidoscopisch en verrassend beeld van de beeldende kunsten, theater, dans, performance, film, muziek en literatuur van een bepaald land. Nu is het de beurt aan Georgië

De hoofdtentoonstelling 'De avant-garde in Georgië (1900 - 1936)' in de Bozar te Brussle belicht voor het eerst een grotendeels vergeten hoofdstuk van de avant-gardekunst in Europa. In het begin van de achttiende eeuw bloeide er in Georgië een artistieke scène met als middelpunt de tavernes en cafés die geopend en gedecoreerd werden door kunstenaars. Ze vermengden Georgische tradities met elementen uit het Oosten en het Westen in een unieke kunst die in de vergetelheid geraakte door de onderdrukking en de censuur van het latere Sovjetregime. Het was Stalin, zelf Georgiër, die in 1936 bruusk een einde maakte aan een bloeiende kunstscène.

De tentoonstelling brengt de schilderijen, tekeningen, film, fotografie, poëzie en kostuum- en theaterontwerpen uit dit artistieke laboratorium en geeft een stem aan deze kunstenaars, van wie velen vervolgd werden tijdens het Sovjettijdperk.

Na het bezoek aan de tentoonstelling lunchen we samen in een nabij gelegen Italiaans restaurant.

Na de brunch maken we kennis met het prachtige Muziekinstrumentenmuseum (MIM) op de Kunstberg waar bijna 10.000 muziekinstrumenten bewaard worden en waarvan de 1200 interessantste en meest sprekende exemplaren staan opgesteld. Ze zijn omkaderd door beeldmateriaal, teksten en muziek! De gids leidt ons rond in het museum met als thema 'Instrumenten uit de hele wereld'.

De verplaatsing naar Brussel maken we met de trein.
Let op: maximum 20 deelnemers m.a.w. bij interesse zo snel mogelijk inschrijven.

Praktisch
We vertrekken om 9 uur met de trein naar Brussel Centraal vanaf Gent Sint-Pietersstation (iedereen zorget voor zijn eigen treinticket). Rond 17u nemen we de trein terug naar Gent.

Inschrijving
Gelieve vooraf in te schrijven via bovenstaande knop 'online inschrijven' of via lochristi@cultuursmakers.be of tel. 09 356 94 20
In de deelnameprijs is het volgende inbegrepen: geleide rondleiding in de tentoonstelling 'De avant-garde in Georgië (1900 - 1936)'  (inclusief ticket Bozar), lunch (drank inbergepen), geleide rondleiding in het muziekinstrumentenmuseum (inclusief ticket MIM).

Betaling op Crelan BE68 1030 3253 0434 met vermelding 'Georgië', je naam en aantal personen. 

<
>
x