Cultuursmakers

Lommel

VIC MENNEN: VAN T'LOO TOT TERLAMEN...VAN GERHEES TOT GODSHEIDE...

De historische nederzettingen in de Limburgse Kempen zijn heidenederzettingen. Naast het akkerland en het grasland, vormde de woeste heidegrond de derde pijler van de gemengde bedrijfsvorm. Vele gehuchten kwamen tot stand bij de dikwijls smalle beekdalen op de flank van een dekzandrug.

Datum: 06/04/2022
Uur: 19:30
Deuren open: 19:00
Plaats: CC de Adelberg
Adres: Adelberg 1, 3920 Lommel
Prijs leden: 8,50€
Prijs niet-leden: 8,50€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Sommige dorpen zoals Lommel waren en zijn karig bedeeld met kleine waterlopen, in tegenstelling tot buurgemeenten met hun gehuchten in de Dommelvallei (Pelt) of in het Netebekken (Mol). Toch lagen ook deze kleine waterlopen aan de basis van het gehuchtenpatroon. Deze lezing behandelt het belang van onder meer de Dommel, Warmbeek en Abeek, maar ook van kleinere beken voor de vorming van onze oudste nederzettingen. Broeseind (Neerpelt), Vreyshorring (Lommel), Donderslag (Meeuwen), Korspel (Beverlo), … klinken wellicht vertrouwd in de oren. Maar wat betekenen ze? Vic Mennen schreef plaatsnaamkundige studies (onder andere over Lommel, Hechtel, Eksel en Koersel) en is coauteur van het tweedelige Woordenboek van de Vlaamse Waternamen (2016-2018). Hij werkt aan een woordenboek over de meer dan 500 nederzettingsnamen van de Limburgse Kempen.

Inschrijving: tot 15 maart 2022 bij Odette Stas via lommel@cultuursmakers.be of 011/54.06.35 of online via onze website www.cultuursmakers.be/lommel

Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE33 7350 4240 4546.

Inschrijving is definitief na betaling.

<
>
x