Cultuursmakers

Maaseik

Lezingen in september-oktober 2017 - Weerman Ruben Weytjens

Het Limburgse weerfenomeen Ruben Weytjens (uit Neeroeteren) is volgens de E. De Mey de meest getalenteerde amateur-weerkundige van het land.

Ruben is als weerman bekend van Het Belang van Limburg, TVL en de regionale radiozenders LRM en FM Goud.  Dagelijks publiceert hij op zijn website een weerbericht voor Limburg. Hij is ook noorderlichtman in IJsland, Finland, Noorwegen en Spitsbergen. 

De 1ste lezing behandelt “Het weer”: Hoe komt een weerbericht tot stand?

Hoe komt een weerbericht tot stand? Welke middelen hebben we hiervoor tegenwoordig ter beschikking?
Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor de weerman. Waarom loopt het wel eens mis met een weersverwachting?

Op vele websites staan heel wat weerkaarten met temperaturen en neerslagprognoses, maar hoe moeten we deze interpreteren?

Hoe volg je zelf de laatste weersontwikkelingen via het internet?

Hoe kan je zelf op een correcte manier radar- en satellietbeelden interpreteren?
Voor velen kan het nuttig zijn om op een juiste manier om te springen met deze gegevens, zoals aannemers, landbouwers of fietsers en voor openluchtactiviteiten.  Zelfs indien je thuis de was wil laten drogen kan de neerslagradar handig zijn. Wat zien we nu precies en waar zitten de valkuilen?

 

De 2de lezing behandelt “Het Klimaat" en “biodiversiteit” 

Klimaatverandering en gevolgen voor mens en biodiversiteit: global warming is een gevoelig en moeilijk thema waarin veel tegenstrijdige berichten tot verwarring, scepsis of zelfs ontkenning leiden.

Tijdens deze lezing schept Ruben een duidelijk en objectief beeld van de feiten.

Wat is het verschil tussen weer en klimaat?

Hoe weten we dat ons klimaat verandert? Wat zijn hiervan de oorzaken? Welke gevolgen zien we hier nu reeds van, wereldwijd maar ook bij ons? Bewust of onbewust?  En aan welke gevolgen mogen we ons de volgende jaren nog verwachten? Kunnen we er zelf iets aan doen?

Inschrijven verplicht: joskalders@skynet.be of maaseik@cultuursmakers.be of telefonisch op 089/56 24 61 of  0498 334 777.

Meer informatie (datum, plaats, prijs ….. ) volgt later.

<
>
x