Cultuursmakers gaat duurzaam op stap!

De UNWTO, de wereldtoerisme-organisatie van de Verenigde Naties, riep 27 september uit tot 'Wereld Toerisme Dag' (World Tourism Day). De waarde en impact van toerisme op cultureel, sociaal, politiek en economisch vlak zijn enorm en dat wil ze met deze dag internationaal in de kijker zetten. De toeristische sector wil mee stappen zetten voor de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelen. De coronacrisis schudde de wereld en het toerisme stevig door elkaar en zette de noodzaak voor duurzaam toerisme op scherp. Met grote én kleine acties wereldwijd kunnen we hier samen toe bijdragen. Bij Cultuursmakers zetten we hier, via onze activiteiten, mee onze schouders onder.

Al sinds 1922, toen we als Vlaamse Toeristenbond werden opgericht, speelde onze vereniging een belangrijke rol voor de ontwikkeling van cultuur en toerisme in Vlaanderen. Vandaag doen we dat als Cultuursmakers nog steeds, met aandacht voor mensen en onze planeet. Onze groepen zijn erg bedreven in het organiseren van daguitstappen of meerdaagse trips. We reikten hen handvaten aan om deze uitstappen en trips ook duurzaam te organiseren. We willen immers ook aan toekomstige generaties denken én onze ecologische voetafdruk verkleinen. Van de uitnodiging en verspreiding van info, over de keuze van het vervoersmiddel en het delen van materiaal tot de aanpak van de bezoeken en de lunch. Elke stap telt.

“Bij Cultuursmakers ben je niet alleen aan het juiste adres om in groep unieke plekken te ontdekken, maar we trekken bewust ook de kaart van duurzaam toerisme, met aandacht voor de lokale bevolking en economie. Elke kleine stap telt.” Peter Pholien, bestuurder Cultuursmakers vzw 

Vijf voorbeelden van hoe we dit aanpakken

  • Elke verplaatsing heeft een impact op het milieu en het klimaat, rechtstreeks en onrechtstreeks. Net doordat we in groep reizen, hebben we oog voor geschikt vervoer. De trein, carpoolen of een autocar staan voorop. Met een opstapplaats dicht bij het openbaar vervoer kan ook iedereen er vlot geraken.  
  • We reizen buiten het hoogseizoen en wisselen de gekende trekpleisters af met minder bekende plekken. Zo voorkomen we mee ‘overtoerisme’.
  • Waar we kunnen, ondersteunen en promoten we lokale initiatieven. Op die manier zorgen we er mee voor dat onze uitgaven terechtkomen bij lokale ondernemers in plaats van enkel bij internationale ketens (vb. door te kiezen voor kleinschalige accommodaties, een lunch in een lokaal restaurant, souvenirs die gemaakt zijn op de bestemming, inzetten van lokale gidsen …).
  • We vragen onze deelnemers om een eigen hervulbare drinkbus mee te brengen en op die manier wegwerpflesjes met water te vermijden.
  • We vermijden onnodig drukwerk. Reisinfo en tickets kunnen digitaal doorgestuurd worden en ook op veel smartphones geopend worden.

Zin om met ons mee op stap te gaan?
Alleen of met z’n twee, je bent altijd welkom bij Cultuursmakers. Onze vrijwilligers van de 140 groepen in Vlaanderen en Brussel ontvangen je graag. Met meer dan 2000 activiteiten per jaar is er voldoende keuze voor ieders cultuursmaak.

<
>
x