Cultuursmakers wil meer dan belegen cultuur

Waarom snoeien in projectsubsidies geen goed idee is.

Cultuursmakers vzw brengt al 100 jaar cultuurliefhebbers samen om te genieten van cultuur en kunst in al hun facetten. Op 140 plekken in Vlaanderen organiseren vrijwilligers culturele activiteiten. En daar hebben ze ook een goeie neus voor. Natuurlijk weten we Rubens te smaken en wandelen we met plezier langs een werk van Ensor of Panamarenko. Maar tegelijk verrassen we onze deelnemers graag met eigentijdse en vernieuwende ontdekkingen. We geven graag een forum aan jong en nieuw talent. En dat willen we ook in de toekomst blijven doen.

Maar net daar lijkt het schoentje te wringen… Het nieuws dat de Stad Antwerpen snoeit in projectsubsidies verontrust en ontstemt ons. Net die tijdelijke financiële ondersteuning is nodig om nieuw talent een duwtje te geven en te durven gaan voor hun talent. Nieuw talent zorgt voor dynamiek en diversiteit in het culturele landschap.  

Daarom ondersteunen we als vereniging de eisen van jonge en nieuwe kunstenaars en cultuurmakers. Zij verdienen nu meer dan ooit middelen om ‘hun ding te doen’, om te experimenteren, te verrassen, te innoveren zodat cultuurliefhebbers blijvend ontroerd en geraakt worden. Nu schrappen in middelen maakt genieten van eigentijdse cultuur op lange termijn onmogelijk. Zonde toch?

<
>
x