Het is altijd weer uitkijken naar europalia. Dit tweejaarlijks festival biedt sinds 1969 telkens een onweerstaanbaar weelde van tientallen artistieke en socioculturele projecten. Het brengt op onnavolgbare manier een caleidoscopisch en verrassend beeld van de beeldende kunsten, theater, dans, performance, film, muziek en literatuur van een welbepaald land. Nu is het de beurt aan Georgië.
We gingen voor VAB-magazine van september/oktober in gesprek met Eva Bialek, tentoonstellingscoördinator van Europalia:
“Het is een voor ons grotendeels onbekend, maar een heel fascinerend land. Om te beginnen: Georgië heeft een heel lange geschiedenis, die uit eeuwenoude documenten en archeologische vondsten naar voren komt. Een eigen taal ook, een eigen alfabet en een sterke identiteit. Ondanks het feit dat het lange tijd deel uitmaakte van andere, grote rijken – denk aan de Sovjet-Unie en daarvoor het Tsarenrijk – zijn die overgeleverd. Ook de cultuur is heel bijzonder: hier zijn de oudste sporen van de wijnproductie met druiven ter wereld gevonden, die zo’n 8.000 jaar oud zijn. Tot op de dag van vandaag heeft Georgië een rijk wijnaanbod. Met die oeroude wijncultuur begint ook Georgië: een verhaal van ontmoetingen, de tentoonstelling in het Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Een tweede grote expo vindt plaats in Bozar en belicht de avant-gardekunst tussen 1900 en 1936. En er is ook veel aandacht voor de meer hedendaagse kunstscène, met onder meer in het SMAK in Gent de eerste solotentoonstelling buiten Georgië van de Georgische kunstenaar Karlo Kacharava (1964-1994). Daarnaast komen er ook expo’s in o.a. Wiels in Brussel en het M HKA in Antwerpen. De andere kunsttakken zijn ook goed vertegenwoordigd: er zijn talloze concerten met onder meer de geweldige Georgische polyfone gezangen, is er dans, film, literatuur en noem maar op. Goed voor honderden evenementen!”
Lees het volledige interview op p. 66-68 in VAB-magazine.
Vanaf 4 oktober 2023 start in heel België een rijkgevuld programma met tentoonstellingen, performances, concerten, film-, dans- en theatervoorstellingen en literatuur.
https://europalia.eu/nl
Binnenkort trekt Cultuursmakers naar Bozar in Brussel om de hoofdtentoonstelling van het europaliafestival te bezoeken. De avant-garde in Georgië (1900-1936) belicht voor het eerst een grotendeels vergeten hoofdstuk van de avant-gardekunst in Europa. In het begin van de 18e eeuw bloeide er in Georgië een artistieke scène met als middelpunt de tavernes en cafés die geopend en gedecoreerd werden door kunstenaars van verschillende achtergronden. Ze vermengden Georgische tradities met elementen uit het Oosten en het Westen in een unieke kunst die in de vergetelheid geraakte door de onderdrukking en censuur van het latere Sovjetregime. De tentoonstelling brengt de schilderijen, tekeningen, film, fotografie, poëzie en kostuum- en theaterontwerpen uit dit artistiek laboratorium en geeft een stem aan deze kunstenaars van wie velen vervolgd werden tijdens het Sovjettijdperk.
Zin om deze expo samen met Cultuursmakers te beleven? Schrijf je dan in bij een van de deelnemende groepen en je bent verzekerd van de beste tarieven, een deskundige gids, aangenaam gezelschap én een verrassend extraatje!
Zaterdag 18 november:
Zaterdag 9 december:
© Sketch for 'Malshtrem' by Kiril Zdanevich (1924) Georgian State Museum of Theatre Music Film and Choreography Art Palace