Feestbier Tuur is geproefd en goedgekeurd!

Het feestjaar is volop bezig en daar komt het een en ander bij kijken. Een festiviteit hier, een caravannetje daar … en een proeverij van ons eigen feestbier hoort er ook bij. Op 17 maart stelden we het biertje ‘Tuur’ officieel voor. Het werd ook  aan een eerste smaaktest onderworpen en we kunnen wel stellen dat het goedgekeurd is! 

Bij een  feestjaar hoort een drankje om te klinken op zowel de geschiedenis als de toekomst van onze vereniging. Cultuursmakers heeft gekozen om dit met een biertje te doen, namelijk hun eigen feestbier ‘Tuur’. Het was Paul Denis, provinciaal voorzitter Oost-Vlaanderen, die het idee aanhaalde om een biertje te lanceren. Dit idee werd meteen enthousiast onthaald. Met het oog op het feestjaar begon Paul enkele jaren geleden al met de eerste plannen te maken en contacten te leggen. Al snel kon hij proefbrouwerij Naudts een bezoek brengen voor zijn speciale plannen waarna het brouwproces kon starten.

De onthulling

Op 17 maart was het eindelijk zover. In het prachtige Sierteeltmuseum van Zaffelare verzamelden ongeveer 50 bierliefhebbers voor de officiële presentatie van het bier en uiteraard ook voor het eerste glas Tuur aan hun lippen te kunnen zetten. Paul keek al een tijd uit naar dit evenement. Zeker nu de coronamaatregelen het weer toelaten, is het extra fijn om weer samen van cultuur (en een drankje) te kunnen genieten, zonder mondmaskers en zonder afstand. Dat alleen verdient al een toost.

Na de presentatie van Paul, een woordje uitleg van onze directeur Griet Janssens en een speech van gedeputeerde Leentje Grillaert, was het tijd voor het plechtig moment: Leentje mocht het lint rond de flesjes Tuur doorknippen waarna Paul zijn eerste biertje mocht inschenken. Tuur is een prachtig blond bier met een stevige schuimkraag van 9 gradenmet fruitige afdronk. Leentje had de eer om de eerste slok Tuur te proeven en het verdikt luidde als volgt: “Dat smaakt naar meer!”

“Ik raad wel aan om het ‘met mate’ te drinken. 9° in flesjes van 33cl kan wel eens snel naar het hoofd schieten”, lacht Paul. 

We sluiten de dag af met een gezellige babbel en een glas Tuur in de hand. Kon je niet aanwezig zijn op de onthulling of de KnipoogDag en wil je ook wel eens een Tuur proeven? Geen paniek. Verschillende Cultuursmakers-afdelingen bestelden een voorraad Tuur om te schenken wanneer de Cultuurkaravaan bij hen passeert, of bij een andere activiteit. Waag daar zeker je kans!

<
>
x