Gezocht: cartoonisten

Met meer dan 1000 ingezonden cartoons van 375 cartoonisten uit 61 verschillende landen was de vorige internationale cartoonwedstrijd van Cultuursmakers een schot in de roos. Wegens groot succes zal dit initiatief voortaan tweejaarlijks herhaald worden. Voor deze editie rond het thema ‘Kleur is de verwondering van het licht’ zijn de inschrijvingen zopas geopend.

Het idee is al even simpel als geniaal: de oproep voor cartoonisten wordt in 4 talen de wereld in gestuurd. De kunstenaars krijgen dan tot 31 augustus 2023 de tijd om hun cartoon in te sturen en vervolgens gaat een deskundige jury aan de slag om de winnaars aan te duiden en een cartoonexpo samen te stellen met de beste inzendingen. In 2024 reist die cartoonexpo dan rond in Vlaanderen en Brussel.

Thema van de wedstrijd: ‘Kleur is de verwondering van het licht’
Cultuursmakers is een sociaal-culturele vereniging die mensen en cultuur zo veel mogelijk probeert te verbinden. Een cartoonale is een leuke, laagdrempelige manier om los van taal, religie, huidskleur, geaardheid of wat dan ook mensen te verbinden. En omdat Cultuursmakers in 2024 het thema ‘Kleur’ in de kijker zet in haar werking, lieten ze zich inspireren door de Vlaamse dichter Marc Van Halsendaele (1921-2006) om het thema van de cartoonale ook ‘kleurrijk’ in te vullen. Cartoonisten die zich geroepen voelen om hun idee rond ‘Kleur is de verwondering van het licht’ te verwerken in een cartoon, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd.
Een cartoonale is de ideale manier om mensen over grenzen van religie, taal, huidskleur, geaardheid of wat dan ook te verbinden!

Mooie prijzen
De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 9 februari 2024 in Sint-Truiden. De prijzenmand ziet er alvast mooi uit. De eerste plek is goed voor 1000 euro, op twee krijg je 500 euro en met brons win je nog steeds 250 euro. Daarnaast is er ook nog een prijs voor de beste Vlaamse inzending (250 euro) en een publieksprijs (250 euro).

Cultuursmakers heeft lange traditie met cartoons
Van 1952 tot 1973 organiseerde Cultuursmakers (toen nog de Vlaamse Toeristenbond en later vtbKultuur) meermaals een ‘Salon voor de Vlaamse Humor’ met een cartoonwedstrijd. Voor cartoonisten als Jef Nys, Pil, Marc Sleen, Willy Vandersteen was dit een springplank naar een mooie carrière. Dit geslaagde initiatief werd ter gelegenheid van het eeuwfeest in 2022 opnieuw gelanceerd, dit keer internationaal. En wegens succes zal Cultuursmakers dit voortaan elke twee jaar herhalen.

Praktisch
Wie minstens 18 jaar is, kan aan deze internationale wedstrijd deelnemen. Elke deelnemer mag maximum 5 cartoons indienen (kleur of zwart-wit). Ze moeten digitaal ingestuurd worden met voldoende hoge kwaliteit, minstens A4 800dpi. Toegelaten bestandsformaten zijn jpg, png, psd, eps en pdf.
Inzendingen gebeuren via het online deelnameformulier op www.cartoons-cultuursmakers.be. Op deze website vind je ook meer informatie en het volledige wedstrijdreglement.

<
>
x