Ontdek het Delft van Vermeer

Delft, een stadje gelegen tussen Den Haag en Rotterdam, heeft heel wat troeven. Een stemmige binnenstad, compleet met grachtengordel, monumentale kerken en andere gebouwen, pleintjes en terrassen. Oerhollandse gezelligheid op een paar vierkante kilometer. En dan hebben we het nog niet gehad over het Delfts aardewerk en de schitterende musea. En, Delft viert dit jaar de schilder van het licht: Johannes Vermeer (1632-1675)!

Vermeer, bekend van iconische meesterwerken als Het meisje met de parel en Brieflezend meisje bij het venster, heeft zijn hele leven gewoond en gewerkt in Delft. Hij geldt als een meester van het dramatische gebruik van licht in zijn schilderijen; dat zijn haast kleine, geconcentreerde theaterscènes. Het is  niet toevallig dat hij wereldwijd zo’n grote bekendheid geniet, ondanks een klein oeuvre van amper een 37-tal schilderijen.

In de tentoostelling Het Delft van Vermeer, in Museum Prinsenhof Delft, kom je dichterbij de man achter het 'mysterie'. De tentoonstelling is opgevat als een expliciete uitnodiging om Delft te verkennen. 

Alle info over Het Delft van Vermeer en het bijhorende stadsprogramma vind je op www.hetdelftvanvermeer.nl en www.delft.com/vermeer.

De tentoonstelling loopt tot en met 4 juni 2023. 

Met Cultuursmakers naar Delft

Zin om samen met andere cultuurliefhebbers het Delft van Vermeer te ontdekken? Surf naar cultuursmakers.be/activiteiten, typ ‘Delft’ bij trefwoord in het zoekvenster en ontdek welke lokale groepen van Cultuursmakers een trip naar Delft op het programma hebben.

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een weekendje Delft

Waag je kans met onze wedstrijd in VAB-magazine en wie weet win jij wel een weekendje Delft. Je geniet van:

  • een overnachting en diner in Hotel Arsenaal;
  • een bezoek aan Museum Prinsenhof Delft met de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’;
  • een bezoek aan het Vermeer Centrum Delft, de enige plek ter wereld waar je het volledige oeuvre van Vermeer op ware grootte (reproducties) kunt bewonderen;
  • en een lunch voor twee personen.

Surf naar vab.be/wedstrijd en beantwoord deze wedstrijdvraag:

Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek zijn stad- en tijdgenoten. Hoewel ze dicht bij elkaar woonden, weten we niet of ze elkaar goed kenden. Toch zijn er twee momenten in het leven van Vermeer dat zijn naam en die van Van Leeuwenhoek samen worden genoemd. Welke twee momenten zijn dat?

a) Bij doop en overlijden van Vermeer;
b) Van Leeuwenhoek heeft op twee momenten een schilderij van Vermeer gekocht;
c) Ze waren beide tweemaal Hoofdluyd (voorzitter) van het Sint Lucasgilde.

<
>
x