Cultuursmakers

Ninove

EXPO Rose, rose, rose à mes Yeux! (Mu.ZEE) (Daguitstap, Oostende)

Dit jaar loopt Ensor als een rode draad door ons programma. Hij is pionier van het symbolisme en het expressionisme in de moderne kunst. Een unieke mix van satire, symboliek en donkere humor kenmerkt zijn werk. Oostende is de Ensorstad bij uitstek: de kunstenaar is er geboren op 13 april 1860 en bleef er zijn hele leven wonen en werken.

Datum: 09/03/2024
Uur: 10:30
Uur van samenkomst: 10:15
Plaats: Mu.ZEE
Adres: Romestraat 11, 8400 Oostende
Plaats van bijeenkomst: Infostand van Cultuursmakers
Prijs leden: € 19 (enkel voormiddagprogramma)
Prijs niet-leden: € 22 (enkel voormiddagprogramma)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 4

Deel I: EXPO Rose, rose, rose à mes Yeux! (Mu.ZEE)

In de voormiddag brengen we een bezoek aan het kunstenmuseum Mu.ZEE waar we het verhaal ontdekken van James Ensor via enkele van zijn topstukken en van diens tijdgenoten in de EXPO Rose, rose, rose à mes Yeux! 

Met Rose, Rose, Rose à mes yeux! brengt Mu.ZEE de eerste tentoonstelling ooit volledig gewijd aan de stillevens van Ensor. Ensors werk vormt het kantelpunt: hij maakt zich los uit de conventies van het genre en het beeld lost zich op in licht en kleur. Werken van James Ensor uit private en publieke collecties uit binnen- en buitenland worden tentoongesteld naast meer dan 120 andere werken van o.a. Antoine Wiertz, Frans Morelmans, Léon Spillaeert en Frits Van den Berghe tot Jean Brusselmans, Marthe Donas en René Magritte. 

Lunch: Locatie nog te bepalen

Deel II: Optioneel: bezoek aan Atlantikwall Raversyde

Atlantikwall Raversyde is een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen.

Bij de inkom kan je enkele gerestaureerde collectiestukken bekijken, waaronder een codeermachine (Enigma). Je komt er meer te weten over de Atlantikwall en de oorlog aan de kust.

Batterij Aachen, een uniek bunkercomplex uit WO I, ligt in een glooiend duinengebied met uitzicht op zee. De batterij onderging een uitgebreide en grondige restauratie en herinrichting. Verdiep je in de boeiende geschiedenis van het dagelijkse leven in de kustbatterij en aan de bezette kust. Met beeld, animaties, (beton)maquettes en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de mysterieuze oorlog op zee en de kustverdediging. Pik ook een vleugje cultuur mee en ontdek het Groen Geruite huis van kunstenares Lily Van der Stokker (Beaufort). Ze inspireerde zich op het artistieke verleden van prins Karel en de camouflagetechnieken op schepen. Ze wou een vleugje vrouwelijkheid brengen, in een voor haar, mannelijke site.

Batterij Saltzwedel-neu is een schoolvoorbeeld van de Atlantikwall. Door haar goede staat van conservatie kan zij gerekend worden onder de belangrijkste Europese Musea gespecialiseerd in militaire verdedigingswerken.
Batterij Aachen en Batterij Saltzwedel-neu werden ondertussen ook beschermd als monument.

Praktisch:
Datum: zaterdag 9 maart
Plaats: Mu.ZEE, Romestraat 11, 8400 Oostende
Afspraak: om 10u15 aan de infostand van Cultuursmakers in het Mu.ZEE of om 6u50 aan het station van Ninove.
Prijs leden:  € 19 (enkel voormiddagprogramma)
Prijs niet-leden: € 22 (enkel voormiddagprogramma)

Inschrijven:
Gelieve bij inschrijving naam, gsm-nr. en aantal personen door te geven.
Inschrijving voor het voormiddag programma kan tot en met 15 februari, voor het namiddagprogramma kan dat ter dag zelf .  Iedereen koopt zijn tickets voor Atlantikwal € 10 p.p. ter plaatse.
via ninove@cultuursmakers.be
Telefonisch: 0472/22 43 85 (Franky D'hauwer)
Via www.cultuursmakers.be/ninove
Na inschrijving ontvangt u een uitnodiging tot betaling. 

<
>
x