Cultuursmakers

Peer

Ensorweekend Oostende VOLZET !!!

In het kader van het jaarthema “Kleur” en het Ensorjaar, organiseert Cultuursmakers Limburg een Ensorweekend naar Oostende. Gedurende dit weekend zullen we ons onderdompelen in het leven en de werken van James Ensor (1860-1949), maar ook de Koningin der Badsteden ontdekken aan de hand van interessante wandelingen in het centrum en langs de Albert I-promenade.

Datum: 16/03/2024 tot 17/03/2024
Uur: 07:00
Plaats: Leopold hotel Oostende
Adres: Van Iseghemlaan 110, 8400 Oostende
Prijs leden: € 225,00
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip
Beschikbare plaatsen: 29

Programma:

Zaterdag 16 maart 2024

Met de bus van Reizen Baus vertrekken we vanuit Wellen en rijden via de opstapplaatsen Diepenbeek, Hasselt Zuid en Houthalen naar Oostende. 
Aangekomen te Oostende wandelen we via de Mercator, het station en de Sint-Petrus-en-Paulus Kerk naar restaurant Roof Top voor de lunch.
Na de lunch gaan we naar het Mu.ZEE voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling “Rose, rose, rose à mes yeux!”. In Mu.ZEE kunnen we het verhaal ontdekken van James Ensor via enkele van zijn topstukken en tijdsgenoten. Met deze tentoonstelling brengt het museum de eerste tentoonstelling ooit volledig gewijd aan de stillevens van Ensor, waarbij de kunstschilder zich losmaakt uit de conventies van het genre en het beeld laat oplossen in licht en kleur. Werken van Ensor uit private en publieke collecties uit binnen- en buitenland worden tentoongesteld naast meer dan 120 andere werken van o.a. Léon Spilliaert, Frits Van den Berghe, Jean Brusselmans, René Magritte.
Na het bezoek aan het museum, wandelen we via het Leopoldpark naar het Leopold Hotel om in te checken. Om 18.30 worden we verwacht in Bistro Bottarga voor het avondmaal. Na het diner is er een avondwandeling langs de Albert I-promenade en de Visserskaai voor diegenen die het wensen.

Zondag 17 maart 2024

Na het ontbijt en het uitchecken, gaan we richting het James Ensorhuis. Om 10.00 uur bezoeken we dit belevingscentrum met een gids. 
Hier, in de Vlaanderenstraat, leefde en werkte Ensor tot aan zijn dood in 1949. Ensor erfde het pand van zijn oom. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis van Ensor en vijf interactieve belevingsruimtes. Men wekt er Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s en kijkt in zijn authentieke woon- en werkplek. Het is als het ware thuiskomen bij Ensor.

We verplaatsen ons met de bus naar het restaurant Den Artisjok voor het middagmaal. Na het eten wandelen we via de Zeedijk naar de “Drie Gapers”, waar we onder leiding van een gids worden ondergedompeld in het Koninklijk verleden van Oostende. Gedurende deze wandeling leren we meer over de invloed van het Belgisch koningshuis op de groei en de faam van de badstad Oostende. Ingrediënten zijn o.a. urbanisme en architectuur, binnen- en buitenlandse politiek, amoureuze en anekdotische verhalen.
 Voor we de terugreis aanvatten, houden we nog eventjes halt ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinenkerk in Mariakerke. Het typisch kerkje, in de volksmond het “Duinenkerkje” genoemd, ligt in een beschermd duinen- en polderlandschap. Op het kleine kerkhof ligt baron James Ensor begraven. Na een laatste groet aan Ensor, verlaten we de kust richting Limburg.

Ensorhuis ©Walter Eeckhoudt

Praktisch:

Hotel:
Leopold Hotel Oostende***
Van Iseghemlaan 110
8400 Oostende
www.leopoldhotelostend.com 

Deelnameprijs:
* € 225,00 per persoon in een tweepersoons- of twinkamer
* Toeslag voor een single in een 1-persoonskamer: € 55,00
* Deelname: uitsluitend voor leden van Cultuursmakers. Lidmaatschap is € 20,00, voor het ganse gezin en dit tot het einde van 2024.
* Enkel 29 plaatsen beschikbaar!!!

Inbegrepen in de prijs:
* Luxe autocar van Reizen Baus
* 1 overnachting in Leopold Hotel Oostende
* City Tax
* Alle maaltijden vanaf de lunch op zaterdag tot aan het middagmaal op zondag
* Alle vermelde bezoeken en toegangsgelden
* Alle vermelde gidsbeurten
* Fooi voor de buschauffeur

Niet inbegrepen:
* Persoonlijke uitgaven en dranken bij de maaltijden

Inschrijving:
Via mail naar peter.pholien@telenet.be of telefonisch op GSM 0473/86 99 85. 
Daarna ontvangt u een bevestiging van inschrijving.

Betaling:
Na bevestiging van inschrijving, betaling van de deelnameprijs op rekening BE61 4500 0795 0117 van Cultuursmakers Limburg met vermelding “Ensorweekend”. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Onze partner:
Reizen Baus, Zonneveldweg 63, 3830 Wellen
Erkenningsnummer: A5121

<
>
x