Cultuursmakers

Peer

KnipoogDag Antwerpen

Jaarlijks Cultureel Stadsfestival

Datum: 27/03/2022
Uur: 10:00
Plaats: Centraal Station
Adres: Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen
Prijs leden: € 39,00
Prijs niet-leden: € 45,00
Thema: Architectuur
Andere culturen
Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
100 jaar samen cultuur beleven
Type: Evenement
Beschikbare plaatsen: 20

Het jaarlijks cultureel stadsfestival heeft dit jaar plaats in Antwerpen op zondag 27 maart 2022. Waarom in Antwerpen? Antwerpen is immers de plek waar het voor onze vereniging 100 jaar geleden allemaal begon. We keren dus terug naar onze ‘roots’ en ontdekken de hedendaagse stad met haar vele culturele troeven. Dankzij de ondersteuning van Cultuursmakers Limburg, bieden we jullie een volledig dagprogramma met de keuze uit twee programma’s.

Programma 1

Voormiddag (van 10.00 uur tot 12.00 uur): Mazzel Tov, kennismaking met de Joodse gemeenschap.

Tijdens een wandeling krijgen we een snelle introductie in de Joodse gemeenschap vlakbij het centraal station. Onze gids neemt ons mee langs winkels en woningen in de buurt en door de Diamantwijk en vertelt over werken en feesten, over Jood en Belg zijn, over de impact van geloof op het dagelijks leven. En zeker ook over wat ons bindt, meer dan over wat ons scheidt. We bezoeken ook een synagoge (onder voorbehoud) waar we meer te weten komen over geloofsbeleving en waar we vragen kunnen stellen.

Mazzel Tov

Daarna volgt een groepsmaaltijd (met toelichting over de gerechten) vanaf 12.15 uur in een koosjer restaurant in de Kievitwijk.

Namiddag (van 15.00 uur tot 17.00 uur): Kant en wal herschapen.

Met deze wandeling wandelen we langs de Scheldeboord, Het Eilandje en het Schipperskwartier. Ondertussen vertelt onze gids over het ontstaan en de groei van de historische wijken aan de Schelde. Door de eeuwen heen kregen de oever, duinen en vlieten een metamorfose. We ontdekken delen van de burchtwal, mooie gevels, vreemde straatnamen en de schilderachtige Napoleontische dokken, de mooie Sint-Pauluskerk omringd door nostalgische zeemanskroegen, oude pakhuizen en indrukwekkende havengebouwen. Ook de toekomstplannen voor deze wijk komen aan bod.

Sint-Pauluskerk

Programma 2

Voormiddag (van 10.00 uur tot 12.00 uur): M’charaf, kennismaking met de Marokkaanse gemeenschap.

Onze gids neemt ons mee door Antwerpen-Noord, waar we kennismaken met familie- en religieuze feesten, tradities, kleding en lifestyle, muziek en volksgebruiken, de structuur van de Marokkaanse gemeenschap, culturele uitwisselingen met het thuisland, het Arabische schrift. We bezoeken ook een theehuis, een bakker, een supermarkt en een kledingzaak gespecialiseerd in huwelijkskledij. Zo komen we heel wat aan de weet over gebruiken, tradities en het dagelijks leven.

Marokkaanse gemeenschap

Vanaf 12.30 uur volgt een groepsmaaltijd in het centrum van Antwerpen.

Namiddag (van 15.00 uur tot 17.00 uur): Rond de wieg van Antwerpen en verder.

Een ‘wieg’ op enkele heuvels, een haast 1000 jaar oude stadsmuur, het 500 jaar oude Vleeshuis … Wandel mee door de geschiedenis van de stad en kom te weten waarom we geen natte voeten meer krijgen in de Burchtgracht, waarom er vis verkocht werd op de Veemarkt, wat Predikheren van St.-Paulus met honden te maken hebben, hoe plezant het Schipperskwartier was, hoe blinkend de Gouden zestiende eeuw was, waar Panamarenko zijn schipperspet kocht en in welke straten Wannes van de Velde verdwaalde. Kortom, we wandelen door de geschiedenis van de stad en zijn bewoners.

Wieg van Antwerpen

De KnipoogDag sluiten we om 17.00 uur af ter hoogte van het Steenplein met een drankje en een streepje muziek. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 uur.

 

Praktisch:

Deelname: € 39,00 per persoon voor leden Cultuursmakers.
€ 45,00 per persoon voor niet-leden.
Inbegrepen: transport per bus, fooi chauffeur, dagprogramma en middagmaal.

Inschrijving: Voor 28 februari 2022  via e-mail naar peter.pholien@telenet.be, peer@cultuursmakers.be of via GSM naar 0473 869985.
Gelieve te vermelden bij inschrijving welk programma u verkiest en indien u vegetarisch wenst te eten of één of andere voedingsallergie hebt.

Betaling: Na bevestiging van inschrijving, betaling van het inschrijvingsgeld op rekening IBAN BE16 0017 5362 1974 van Cultuursmakers Peer met vermelding “KnipoogDag 2022”.

Opstapplaatsen & vetrekuren: Worden later meegedeeld.

<
>
x