Cultuursmakers

Peer

Piëmonte en Lombardije. Poort en wieg van de laars.

Lezing door dr. Jan Vaes

Datum: 27/04/2023
Uur: 19:30
Deuren open: 19:00
Plaats: BICC Peer
Adres: Zuidervest 2a, 3990 Peer
Prijs leden: € 5,00
Prijs niet-leden: € 5,00
Thema: Architectuur
Andere culturen
Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing

Cultuursmakers Peer organiseert van 8 tot 15 mei 2023 een 8-daagse cultuurreis naar Piëmonte en Lombardije. Als voorbereiding op deze reis, zal onze gids dr. Jan Vaes, een lezing geven over deze Italiaanse regio's. Deze zal doorgaan op donderdag 27 april 2023 om 19.30 uur in de Kleine Zaal van het BICC te Peer.


Piëmonte vormde eeuwenlang vanuit onze streken een poort naar Italië: de Via Francigena, afgezet met adembenemende Alpenkloosters, passeerde er en liet pelgrims uit het noorden toe naar Rome of het Heilig Land te trekken.

De Visconti en vooral de Sforza’s wisten in het hertogdom Milaan hun troeven goed in te zetten en controleerden geruime tijd Noord-Italië. En het Piëmontese huis van Savoye stond in de 19de eeuw aan de wieg van de eenmaking van Italië.

Behalve een rijk verleden belichamen Piëmonte en Lombardije ook heden en toekomst. Milaan als economische en financiële hoofdstad en mondiaal centrum van mode en design. Turijn met zijn barokke hart, zijn automobieltraditie en zijn gastronomie, zijn topwijnen. Milaan kent prachtige voorbeelden van hedendaagse stadsontwikkeling. En Piëmonte ligt letterlijk in het centrum van Europa.

Milaan, Turijn, Pavia, Susa, Pollenzo, de Sacra di San Michele, Alba en het Comomeer worden belicht, plaatsen die bezocht worden tijdens de achtdaagse reis van Cultuursmakers Peer.

Praktisch:

Wanneer: Donderdag 27 april 2023 om 19.30 uur

Waar: Kleine Zaal, BICC Peer, Zuidervest 2a, 3990 Peer

Prijs: € 5,00 per persoon voor leden en niet-leden Cultuursmakers
Gratis deelname voor de ingeschreven deelnemers aan de reis Piëmonte-Lombardije.

Inschrijving: Vooraf inschrijven kan via mail naar peer@cultuursmakers.be of peter.pholien@telenet.be. Telefonisch op 0473 86 99 85

Betaling: Na bevestiging van uw inschrijving door overschrijving op rekening BE16 0017 5362 1974 van Cultuursmakers Peer, met vermelding 'Lezing Piëmonte Lombardije'.

<
>
x