Cultuursmakers

Sint-Niklaas

Groepsbezoek aan Beaufort 2024 aan de Oostkust

Met de trein naar Knokke, voor een begeleid bezoek aan Beaufort 2024 aan de Oostkust, met een tweegangenmaaltijd.

Datum: 20/08/2024
Uur: 09:00
Uur van samenkomst: 09:00
Plaats: station Sint-Niklaas
Adres: stationsplein , 9100 Sint-Niklaas
Prijs leden: 47
Prijs niet-leden: 50
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Beaufort 2024 loopt nog tot en met 3.11.2024. 

We sporen naar Knokke en trammen langs de kustlijn tot Oostende. We zien er de nieuwe werken aan de Oostkust van de Kunsttentoonstelling Beaufort 2024. We nemen de trein van 9u17 in Sint Niklaas (samenkomst om 9 uur in de stationshal) en komen in Knokke aan om 10u51.

Deze uitstap kost 47 euro (leden) en 50 euro (niet-leden) per persoon en omvat:

- een bezoek met uitleg aan de nieuwe kunstwerken langs de oostkust vanuit Knokke tot Oostende

- een verzorgd tweegangenmiddagmaal en een koffie/thee (andere dranken niet inbegrepen)

- een dagpas van De Lijn voor de kusttram is eveneens inbegrepen!

Opgelet: komt U met eigen vervoer naar Knokke dan heeft U 7 euro korting. Heeft U een jaarabo voor De Lijn dan heeft U nog eens 7 euro korting!!

Eerst bekijken we aan het strand van Knokke een werk van de kunstenaar Folon. Zijn werk - het typische mannetje met ingedeukte hoed - zagen we reeds op onze Folon wandeling in Brussel. Het mannetje zit op het strand en bij vloed zie nog enkel zijn hoedje….

Daarna trammen we naar Heist waar we 2 werken bekijken. 

*Het eerste Beaufort-werk dat we zien is van Lucie Lanzini - Trouble Sea - staat opgesteld in het bosje van Heist. Het stelt een raam voor. Geïsoleerd en uit zijn context gehaald vormt het een kader dat ons op een andere manier naar het landschap laat kijken. Het touw verwijst naar het visserstouw en de vissershaven van Heist.

*Het tweede werk “N/E/W/S” van Richard Deacon. Vanuit het Noorden, Oosten, Westen en Zuiden is deze blinkende sculptuur een echte betekenisgever aan deze plek. Het staat er als een kompas om verder op avontuur te gaan.

*Het werk “Star of the sea” van Ivan Morison in Zeebrugge kadert in de samenwerking tussen de Triënnale Brugge en Beaufort. Een stervormig zandkasteel geïnspireerd door de geest van een monumentale tempel staat er als een baken voor beschutting en hoop.

*Nog in Zeebrugge vinden we “Façade” terug van Monika Sosnowska. Het staal uit een raampartij van een modernistisch gebouw in Warschau wordt gekneed door zware machines zoals je papier in je handen kneedt tot een propje.

*Driton Selmani’s kunstwerk “Lost for words” staat in de duinen van Blankenberge. Deze 3 woorden geven een gevoel van grenzeloosheid, met een blik op de horizon van zee en de gloed van het licht van de voorbij drijvende wolken.

*Roman Weintzem’s “Attentifs Ensemble” is een fragment van een boodschap die regelmatig werd uitgezonden op het Franse openbaar vervoer. De passagiers werden uitgenodigd om op elkaar te letten. 

*De structuur die op de 3de plaats in Blankenberge werd opgezet bestaat uit 8 stoelen en nodigt de gebruiker uit om zijn omgeving te observeren. Bemerk de Art-Nouveau uitvoering die wij ook in de stad van de van de Belle Epoque terugvinden.

*In de duinen van De Haan staat het werk “Al met der tyd” van Pei-Hsan Wang. 2 mythische wezens staan als bewakers aan weerszijden van een bank opgesteld. in de armen van de staande figuur is een vos te zien: een verwijzing naar de plaatselijke legende over Mong de vos, een strandjutter uit De Haan.

*Een werk dat veel ophef heeft veroorzaakt staat in Wenduine: de Monobloc Moments van Sara Bjarland. Deze typische plastic stoelen vinden we overal terug aan de kust en staan symbool voor vakantie. Tot ze worden afgedankt en symbool staan voor onze wegwerpmaatschappij. En op de rotonde in Wenduine worden ze op een speelse en chaotische manier op elkaar gestapeld.

*Het kunstwerk “At the mercy of nature” van Marius Ritiu staat opgesteld in de vuurtorenwijk van Oostende. Het kunstwerk lijkt op een meteoriet afkomstig van een andere planeet, botste met allerlei objecten en belandde op onze Aarde. Het had ons evengoed kunnen verpletteren! Ons lot ligt uiteindelijk in de handen van Mother Nature.

Opgelet: Bevestig uw inschrijving met een mail aan guido.deloof@gmail.com. Daarna krijgt U een definitieve bevestiging van uw inschrijving. Inschrijven = betalen!!

Rekeningnummer Cultuursmakers Sint Niklaas = BE51 4139 2119 0162

GELIEVE UW GEBOORTEDATUM TE VERMELDEN BIJ UW INSCHRIJVING!!
Betaling op rek nr BE51 4139 2119 0162 van Cultuursmakers.

PRAKTISCH: 
Inschrijven via guido.deloof@gmail.com
Inlichtingen 0499.803280

<
>
x