Cultuursmakers

Sint-Niklaas

Groepsbezoek aan Beaufort 2024 aan de Westkust

Met de trein naar De Panne, voor een begeleid bezoek aan Beaufort 2024 aan de Westkust, met een tweegangenmaaltijd.

Datum: 05/07/2024
Uur: 09:00
Uur van samenkomst: 09:00
Plaats: station Sint-Niklaas
Adres: stationsplein , 9100 Sint-Niklaas
Prijs leden: 47
Prijs niet-leden: 50
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Beaufort 2024 loopt nog tot en met 3.11.2024. 

We sporen naar De Panne en trammen langs de kustlijn tot Oostende en bekijken nieuwe werken van de Kunsttentoonstelling Beaufort 2024. 

We nemen de trein van 9u17 in Sint Niklaas (samenkomst om 9 uur in de stationshal) en komen in De Panne aan om 11u08.

Deze uitstap kost 47 euro (leden) en 50 euro (niet-leden) per persoon en omvat:

- een bezoek met uitleg aan de nieuwe kunstwerken langs de westkust vanuit De Panne tot Oostende

- een verzorgd 2 gangen middagmaal (wachtbordje, soep met brood, een Nieuwpoorts vispannetje en een koffie/thee in een restaurant te Nieuwpoort met een mooi interieur (andere dranken niet inbegrepen).

- een dagpas van De Lijn voor de kusttram is eveneens inbegrepen!

Opgelet: komt U met eigen vervoer naar De Panne dan heeft U 7 euro korting. Heeft U een jaarabo voor De Lijn dan heeft U nog eens 7 euro korting!!

- - - - - - - - - - - -

Het thema van Beaufort 2024 voor dit jaar is verbondenheid. De kustgemeenten zijn alle verbonden via de 60 km lange tramlijn. 

*In De Panne vinden we aan de Sint-Pieterskerk een plein dat onthard werd. Staging Sea van Filip Vervaet is een totaalkunstwerk: een samenspel tussen het landschap, de lantaarns (cfr schilderij van Delvaux) en een paviljoen met een fontein dat in een hernieuwd duinlandschap werd opgesteld.

*Johan Creten staat met zijn bronzen beeld "The Herring" van 5 meter hoog in de duinen van Saint-André (Oostduinkerke). Een vrouw met een haring die haar geslacht bedekt staat bij hoog tij met de voeten in het water. In de winter van 1942/43 spoelde er toen zoveel haring aan dat je ze zo kon opscheppen uit de zee. Het beeld staat ook symbool voor vruchtbaarheid en doet ons nadenken: is de opbrengst van de zee onuitputtelijk?

*Jorge Macchi werkte voor zijn kunstwerk "All the words in the world" samen met de leerlingen van het VTI Brugge. Vanuit Argentinië gaf hij de leerlingen aanwijzingen om het beeld - betonnen toetsenbord - te vervaardigen. De letters en cijfers van het toetsenbord zijn verdwenen en doorheen het betonnen raster zie je aan de ene zijde de zee en aan de andere zijde de betonnen en het versteende landschap in de duinen.

*Allicht het mooiste beeld staat aan de koolputten in Nieuwpoort. At rest van Siva Aparicio toont ons het lijnenspel van handpalmen. Met plasticine maakte ze een afdruk van jong en oude in Nieuwpoort. Ze maakte er bronzen tegeltjes van. Je wordt letterlijk omarmd door alle handen!

*Alexandra Bircken (Top down/Bottom up) liet zich inspireren door haar dochter die gymnaste is. Het ene beeld kijkt naar omhoog en op het dak van Westfront kijkt het andere beeld naar beneden. Staat het meisje op haar hoofd of staat de wereld op zijn kop??

*Jef Meyer met kunstwerk Untitled toont zijn voorliefde voor het beton. Het uitzichtpunt kijkt uit over de kustlijn van Middelkerke en doet ons ook denken aan de bunkers van de Atlantic Wall Raversijde.

*Lucy en Jorge Orta plaatsten de Gazing Ball in het Normand park (Middelkerke). De (communicatie)lijnen van het vroegere radiostation (nu natuurpark) doen ons denken aan de verbondenheid met de wereld. De verbinding tussen wal en schip, met de vissersboten, met de Oostende-Dover verbinding, met de vracht- en passagiersschepen op de Noordzee. 

*We eindigen in Oostende met het kunstwerk Moeder van Emmy Otten. 9 maanden werkte ze aan het beeld terwijl ze zelf zwanger was van een dochter.

Opgelet: Bevestig uw inschrijving met een mail aan guido.deloof@gmail.com. Daarna krijgt U een definitieve bevestiging van uw inschrijving. Inschrijven = betalen!!

Rekeningnummer Cultuursmakers Sint Niklaas = BE51 4139 2119 0162

GELIEVE UW GEBOORTEDATUM TE VERMELDEN BIJ UW INSCHRIJVING!!
Betaling op rek nr BE51 4139 2119 0162 van Cultuursmakers.

PRAKTISCH: 
Inschrijven via guido.deloof@gmail.com
Inlichtingen 0499.803280

<
>
x