Cultuursmakers

Turnhout

Reisreportage van en door Patrick Dewilde nieuwe datum!

Activiteit is voorlopig weeral UITGESTELD, hopelijk kunnen we de nu geplande datum 6 april 2022 aanhouden. Audio-visuele montages met live commentaar, door PATRICK DEWILDE DE STILLE OCEAAN, VAN MICRONESIË TOT HAWAII

Datum: 06/04/2022
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:45
Plaats: cc Reynaert
Adres: Maurice Potterstraat 1, 2360 Vosselaar
Prijs leden: 5€
Prijs niet-leden: 7€
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

De Stille Oceaan beslaat één derde van het aardoppervlak, maar is één van de minst bekende gebieden op onze planeet. Duizenden jaren lang leefden de inwoners van de Stille Zuidzee er in relatieve isolatie. De drie grote bevolkingsgroepen, Melanesiërs, Micronesiërs en Polynesiërs, zwierven uit over de honderden eilanden en atollen. In 1521 was Magellaan de eerste om de Oceaan over te varen en dit enorme gebied te openen voor de westerse wereld. Eerst Spanje en later Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en de VS waren er actief, en hebben hun sporen nagelaten. Sinds de jaren '70 zijn de meeste eilanden onafhankelijk. De natuurpracht in Micronesië is overweldigend: de Rock Islands op Palau zijn werelderfgoed. Oude culturen hebben mysterieuze steden achtergelaten zoals Nan Madol op het eiland Pohnpei. Maar hoe leven de mensen er vandaag, hoe combineren ze de oude matriarchale structuren met moderne democratische gebruiken, hoe gaan ze om met problemen als de stijging van het zeeniveau, steeds krachtiger wordende orkanen, tsunami's en el Niño...? 

Hawaii is de jongste eilandengroep ter wereld, met actieve vulkanen die nog steeds uit de oceaan oprijzen. Hawaii bleef onontdekt tot Captain Cook er in 1788 toevallig terecht kwam. Toch woonden er al meer dan 1000 jaar Polynesiërs die een gans eigen cultuur hadden opgebouwd. In 1959 werd het de 50ste staat van de VS. De contrasten zijn er groot: Honolulu en Waikiki Beach zijn super-mondaine badplaatsen, maar liggen op slechts enkele kilometers afstand van weinig toegankelijke maar spectaculaire bergen en valleien. De bekendste inwoner van Hawaii is Pater Damiaan, die op een bijna onbereikbaar deel van het eiland Molokai vele melaatsen verzorgde tot hij zelf aan de ziekte overleed. Hij werd enkele jaren geleden tot de grootste Belg aller tijden gekozen. 

<
>
x