Cultuursmakers

Beiaardvrienden Peer

Beiaard Peer

 

In december 1988 werd onder leiding van Hubert Hendrickx het Beiaardcomité Peer opgericht teneinde ook in Peer een beiaard te krijgen. Dankzij een geldinzameling bij Peerse inwoners en bedrijven en de steun van de stad Peer kon in 1992 een beiaard, gegoten bij Petit en Fritsen, geïnstalleerd worden. 

In 1991 werd de beiaard met 13 klokken vergroot. Hierdoor kreeg Peer een "zware beiaard" met 64 klokken. qua aantal klokken zijn we sinds toen de grootste van Bekgië. Als enigste beiaard van Europa heeft onze beiaard een amerikaans klavier, wat door vele beiaardiers ten zeerste geappricieerd word. bij de uitbreiding werd er ook een kleine geluids- en videostudio ingericht aan de cabine, wat ons toelaat om de concerten eventueel in samenwerking met zangers of andere instrumenten live door te stralen naar de luisterplaats. Tevens is er de mogelijkheid om op de luisterplaats of in de toren zelf opnames op DVD te doen.

Het oefenklavier is van Clock-o-Matic en beschikt uiteraard ook over een amerikaans klavier. Dit klavier staat in de beiaardklas.

Na een aantal omzwervingen bevindt zich de luisterplaats in de tuin van 'Het Cabinet', de ingang is gelegen in de Kloosterstraat tegenover de kerk. De toegang tot de luisterplaats tijdens de concerten is gratis.

Het Beiaardcomité en de Beiaardvrienden Peer staan samen in voor de organisatie van de concerten en onderhoud van de beiaard en randapperatuur. Tevens doen we ook jaarlijks een uitstap naar andere beiaardsteden.

25 november is een historische datum voor de beiaard: de beiaardcultuur in België wordt Unesco werelderfgoed. 

Onder Activiteiten vind je programma van onze zomerconcerten. Het programma per concert zal bij de nieuwsbrieven verschijnen.

Om de twee weken is er de marktbespeling van 10u tot 11u. Indien gewenst kunt u  tijdens deze bespelingen een verzoeknummer aanvragen om volgens mail adres: beiaardverzoekpeer@gmail.com

als je vragen hebt of nader inlichtingen wilt kun je me altijd contacteren om mijn mail adres: paul.vanderstukken@hotmail.com

 

Paul Vanderstukken

Nieuws

<
>
x