Cultuursmakers

Brasschaat

Europalia: Georgia - avant-garde in Tbilisi - INSCHRIJVEN AFGESLOTEN

Begeleide rondleiding aan de tentoonstelling "Europalia Georgia" (duur: ongeveer 1,5 uur)

Datum: 09/12/2023
Uur: 13:15
Plaats: Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) , Brussel
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Prijs leden: 14,50 euro
Prijs niet-leden: volgt later
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 10

EUROPALIA GEORGIE    -    INSCHRIJVEN TOT 5 NOVEMBER 2023

Gegidste rondleiding die ongeveer 1,5 uur duurt.

Voor de openingstentoonstelling De avant-garde in Georgië (1900 – 1936) pakt europalia georgia dit najaar uit met een grotendeels vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de Europese avant-gardekunst.
  
Na de val van het Russische Rijk en de Oktoberrevolutie riep Georgië in 1918 zijn onafhankelijkheid uit. Binnen een kort, fascinerend intermezzo tot aan de Sovjetinval in 1921, kon zich een overvloedige en inspirerende avant-garde ontwikkelen. De kunstenaars ontmoetten elkaar vooral in tavernes en cafés in Koetaisi en in de hoofdstad Tbilisi en organiseerden er multidisciplinaire evenementen waaruit nieuwe artistieke praktijken voortkwamen. De vele samenwerkingen namen diverse vormen aan, met een mix tussen Georgische tradities en westerse en oosterse invloeden. Ze uitten zich in schilderijen, tekeningen, teksten, films, foto’s, performances, typografische experimenten, publicaties en toneelstukken. Uiteenlopende bewegingen zoals (neo-) symbolisme, futurisme, dadaïsme, zaum, toutisme, expressionisme, kubisme en kubo-futurisme bestonden er naast elkaar in een nooit vertoonde creatieve onstuimigheid.

De tentoonstelling schetst de avant-garde in Georgië aan de hand van meer dan 200 werken die voor de eerste keer in België worden getoond, vooral afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van Georgië, het Art Palace of Georgia, de Stichting David Kakabadze en privécollecties.

 In dialoog met de tentoonstelling stelt de hedendaagse kunstenaar Meggy Rustamova Adeishvili haar nieuwe film Deda Ena voor, waarin ze vertrekt vanuit de deportatie van haar moeder van Tbilisi naar Kazachstan in het begin van de jaren 1950 onder het regime van Stalin, als een echo van de vele huidige verplaatsingen in de regio en in de hele wereld.

<
>
x