Cultuursmakers

De Route

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat brengt de-route in 2024?

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat brengt de-route in 2024?

Bijna iedere maand organiseren we een wandeling. We meanderen langs de kust-GR op 8.1.24 tussen Heist en Knokke en op 5.2.24 doen we een rondje Knokke. Klik op www.cultuursmakers.be/de-route voor meer info.

Op 27.1.2024 maken we een stadswandeling "ten tijde van Ensor" in Oostende en brengen we een bezoek aan de Ensor tento in Muzee. Ensor is Oostende, Oostende is Ensor! Een heel jaar lang eren niet alleen Oostende maar ook Antwerpen en Brussel deze excentrieke schilder. Tijdens onze stadswandeling tonen we  foto’s gemaakt door Antony die ons een beeld geven van deze stad met zijn prachtig casino, zijn prachtig (verdwenen)  theater en grand café, het oude station aan het Hazegras, de kaaien, het visserskwartier en het wapenplein! Tot en met de jaren dertig van de vorige eeuw en zeker voor de eerste wereldoorlog waren de keizers, tsaren en koningen kind aan huis. De Sjah van Perzië kwan er regelmatig met zijn gevolg en verbleef steevast in het Royal Palace Hotel. Tijdens de 2de wereldoorlog werd de stad voor een groot deel verwoest en verdween het mondaine leven! De kostprijs voor deze activiteit bedraagt 42 euro (leden) en 45 euro (niet-leden). Heb je een museumpas dan betaal je slechts 29 of 32 euro. Hierin zit de wandeling, het middagmaal (soep, een Oostends vispannetje met frieten en een koffie of thee en de toegang tot de tento. 

In 2024 willen we meer inspelen op de actualiteit? Vandaar dat we geen jaarprogramma vooropstellen! Kijk regelmatig op onze website en abonneer U op onze nieuwsbrieven. 

Stuur een mail naar deroute@cultuursmakers.be

Een overzicht van activiteiten in uitwerking:

Maastricht: Het verdrag van Maastricht gaf de start voor de introductie van onze gemeenschappelijke Europese munt: de Euro. Maastricht eert dit met het Europaplein. Deze mooie stad heeft een prachtig patrimonium. Het station, in de stijl van Berlage (Beurs A’dam), prachtig gerestaureerd tussen 2018 en  en 2021, is de poort tot de stad. Oude en moderne architectuur gaan er hand in hand!

Brussel voor een bezoek aan het Banksy museum. Zijn laatste werk in Londen was binnen de kortste keren gestolen. In het museum vind je een overzicht van zijn werk dat meestal een boodschap of een aanklacht weergeeft.

Dagtrip naar Leopoldsburg en bezoek aan het museum "Liberation Garden" waarbij we een gamellen-maaltijd nemen in het K-blokken museum (legermuseum).

Bezoek aan de tento in het MUBA in Tourcoing waar 58 !! impressionistische werken uit de collectie van het musée Gare d'Orsay worden vertoond. En natuurlijk maken we er een stadswandeling. Tourcoing, is daar wat te zien?? Zeker, daar is reeds een tijdje een metamorfose aan de gang!  Sedert Gérard Darmanin - monsieur le maire titulaire - minister van Binnenlandse Zaken werd in de regering van Macron waait er een nieuwe wind!.

Brussel eert de kunstenaar Michel Folon en wij volgen zijn spoor! De stad Brussel eert deze grote kunstenaar die in 1934 werd geboren in Elsene. Hij zou dit jaar 90 jaar worden! Er is nog geen programma bekend. Wordt vervolgd!

De "Ridders van het Gulden Vlies" verwachten ons in het Hof van Busleyden te Mechelen en we maken een interessante rondleiding in en rond het nieuwe station!

Doornik is één van de oudste steden van België. Het Musée des Beaux-Arts is het enige museum (art-nouveau) dat Victor Horta heeft ontworpen. Sinds het werd geopend in 1928 is er niets aan veranderd!! De deurklink verraadt de sporen van een langdurig gebruik! Reeds 2 jaar liggen de plannen klaar om het museum te renoveren. Dit jaar werd er nog een zaal gesloten omdat het binnen regent! Maar het museum bezit werken van grote kunstenaars: Ensor, Manet, Monet, Seurat, Van Gogh, Toulouse Lautrec en Rogier Van der Weyden!

Heb je zelf ideetjes of voorstellen? Laat het ons weten!

 

<
>
x