Cultuursmakers

Deurne/Berchem

Gegidst bezoek tentoonstelling Europalia "De avant-garde in Georgië"-

Georgië is het gastland voor Europalia 2023-24. De tentoonstelling vertelt het onbekende verhaal van een bruisende avant-garde in de Kaukasus, ontstaan in de tavernes van Tbilisi: artistieke laboratoria waar alles kon maar waar de Sovjetcensuur al gauw op de loer lag. Meer dan 150 werken worden voor de eerste keer in België getoond.

Datum: 09/12/2023
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: BOZAR Paleis voor Schone Kunsten
Adres: Ravensteinstraat 23, , 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: ingang Bozar
Prijs leden: 14,5
Prijs niet-leden: 16,5 euro
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

SCHRIJF ONLINE IN!

Voor de openingstentoonstelling De avant-garde in Georgië (1900 – 1936) pakt europalia georgia dit najaar uit met een grotendeels vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de Europese avant-gardekunst.

Na de val van het Russische Rijk en de Oktoberrevolutie riep Georgië in 1918 zijn onafhankelijkheid uit. Binnen een kort, fascinerend intermezzo tot aan de Sovjetinval in 1921, kon zich een overvloedige en inspirerende avant-garde ontwikkelen. De kunstenaars ontmoetten elkaar vooral in tavernes en cafés in Koetaisi en in de hoofdstad Tbilisi en organiseerden er multidisciplinaire evenementen waaruit nieuwe artistieke praktijken voortkwamen. De vele samenwerkingen namen diverse vormen aan, met een mix tussen Georgische tradities en westerse en oosterse invloeden. Ze uitten zich in schilderijen, tekeningen, teksten, films, foto’s, performances, typografische experimenten, publicaties en toneelstukken. Uiteenlopende bewegingen zoals (neo-) symbolisme, futurisme, dadaïsme, zaum, toutisme, expressionisme, kubisme en kubo-futurisme bestonden er naast elkaar in een nooit vertoonde creatieve onstuimigheid.


De tentoonstelling schetst de avant-garde in Georgië aan de hand van meer dan 200 werken die voor de eerste keer in België worden getoond, vooral afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van Georgië, het Art Palace of Georgia, de Stichting David Kakabadze en privécollecties.

<
>
x