Cultuursmakers

Eeklo

100 jaar in 2022

100 jaar 'samen cultuur beleven' - 1922 -2022

Een blik op onze geschiedenis 

In 2022 blaast onze vereniging 100 verjaardagkaarsen uit. De Vlaamse Toeristenbond (VTB) werd op 29 januari 1922 in Antwerpen opgericht als onafhankelijke, niet-partijgebonden toeristische vereniging. Het doel van de vereniging was om het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, het reizen in het Vlaamse land te promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. Van bij het begin had VTB een vzw-statuut.

VTB nam een snelle start en telde begin 1924 al 10.000 leden en 58 afdelingen. VTB stond ook aan de wieg van verschillende andere bloeiende organisaties zoals de Vlaamse Vereniging voor Watertoerisme (1931), het Verbond voor Heemkunde (1941), de Vlaamse Kampeertoeristen (1948), de Simon Stevinstichting (1965), de Vlaamse Speleologenvereniging (1971), de Vlaamse Wandelaarsbond (1971) en het Reis- en opleidingscentrum ROC (1987).

Met de uitgave van verschillende publicaties, waaronder de bekende Gids voor Vlaanderen (eerste publicatie in 1957), zorgde VTB bovendien voor een ruime sensibilisering van de Vlamingen voor het behoud van het Vlaamse culturele erfgoed. Als eerbetoon aan bekende Vlamingen werden overal in Vlaanderen kleine monumenten, gedenkplaten en rustbanken geplaatst.

Organisatorisch sterk aanleunend bij VTB, werd in het najaar van 1924 de Vlaamse Automobielbond, later gewijzigd in Vlaamse Automobilistenbond (VAB) opgericht. VTB-VAB was geboren. In 1953 startte de organisatie met een uniek initiatief: de vrijwillige hulp op de weg. Hieruit groeide later de professionele pechverhelpingsdienst ‘Wacht op de Weg’, die vanaf 1968 overal in Vlaanderen dag en nacht ter beschikking staat van de automobilist.

In 1930 startte VTB-VAB met een afdeling privéreizen. Arbeiders en burgers uit de middenklasse konden dankzij VTB-VAB deelnemen aan groepsreizen of op eigen houtje op reis gaan. De reisafdeling kende vooral in de jaren zestig een sterke groei. De VTB-groepsreizen met Vlaamse begeleiding werden een begrip inzake kwaliteitsreizen.

Bij de ingrijpende herstructurering die de organisatie in de jaren tachtig doormaakte, werden de commerciële activiteiten van VTB-VAB in een vennootschapsvorm ondergebracht. VAB nv ging als mobiliteitsorganisatie vanaf dan een eigen weg op. Op het einde van de twintigste eeuw ging ook VTB-VAB-reizen een eigen weg op: het werd verkocht aan de groep TUI.

Vanaf de jaren negentig spitste VTB-VAB vzw zich exclusief toe op haar werking als sociaal-culturele vereniging. In 2008 kreeg de vereniging de naam vtbKultuur. Vandaag zijn we een erkende sociaal-culturele organisatie in Vlaanderen, met 145 vrijwilligersgroepen verspreid over Vlaanderen en Brussel.

Voor de honderste verjaardag op 29 januari 2022 trakteerde de vereniging zichzelf op een nieuwe naam: Cultuursmakers. En dus heet onze afdeling in Eeklo voortaan Cultuursmakers Eeklo.

In januari 2023 is er opnieuw feest: Cultuursmakers Eeklo viert dan haar 100-jarig bestaan!

<
>
x