Cultuursmakers

Eeklo

Cultuursmakersdriedaagse naar Doullens - Senlis - Meaux - Béthune

Een culturele reis naar Frankrijk, waar we kennismaken met de steden Doullens, Senlis, Meaux en Béthune. Onder begeleiding van gedreven gidsen vernemen we meer over de geschiedenis, cultuur, religie en kunst van deze steden.

Datum: 13/09/2024 tot 15/09/2024
Uur: 06:30
Uur van samenkomst: 06:15
Plaats: Bushalte watertoren
Adres: Peperstraat 1, 9000 Eeklo
Prijs leden: 530
Thema: Architectuur
Andere culturen
Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip

DOULLENS – SENLIS – MEAUX – BÉTHUNE
13, 14 en 15 september 2024

Programma 
Vrijdag 13 september: Doullens en Senlis

Doullens
Doullens heeft een typisch Picardisch karakter met huizen van baksteen en natuursteen met uitspringende dakkapellen. 
In de citadel, die dienst doet als staatsgevangenis, verbleven illustere figuren als Blanqui, Raspail en Albertine Sarrazin.
In het stadhuis kreeg op 26 maart 1918 Maarschalk Foch officieel het opperbevel over alle geallieerde troepen.
In de ‘Salle du Commandement Unique’ is er een uniek glas-in-loodraam als aandenken aan deze gebeurtenis die doorslaggevend was voor de overwinning.

Senlis
Niet ver van het bos van Chantilly ligt Senlis, een middeleeuws plaatsje met een opmerkelijk architectonisch en cultureel erfgoed!
Ga wandelen door de historische wijk, met zijn geplaveide straten omringd door stadspaleizen uit de 17e en 18e eeuw, maar ook mooie panden. Deze straatjes zijn genoemd naar middeleeuwse beroepen. Door zijn vele ingrijpende verbouwingen door de eeuwen heen is de kathedraal Notre-Dame een voorbeeld geworden van hoe de gotische stijl zich ontwikkeld heeft. 
De koninklijke kapel Saint-Frambourg, gebouwd op verzoek van de echtgenote van Hugo Capet, is gerestaureerd dankzij de Hongaarse pianist Cziffra. De kapel is interessant voor zijn grafkelder uit de 10e eeuw, de gotische beuk en de prachtige glas-in-loodramen van de hand van Joan Miró. De Saint-Pierre kerk op zijn beurt onderscheidt zich door zijn renaissance toren, en gevel in laatgotische stijl. 

Zaterdag 14 september: Meaux
De om haar kaas en mosterd bekende kunst- en geschiedenisstad Meaux nodigt de liefhebbers van erfgoed uit haar middeleeuws historische centrum te verkennen, een oude bisschoppelijke stad.
Een van de belangrijkste monumenten van de stad is de in de 12e en 16e eeuw gebouwde gotische Saint-Etienne de Meaux-kathedraal, voorzien van een flamboyante toren en met vijf rijkelijk gebeeldhouwde portalen. Het prachtige, centrale portaal is voorzien van een timpaan dat het Laatste Oordeel afbeeldt. Binnen roept het koor, verfijnd en rijk aan licht, bewondering op. Het bezoek aan de stad gaat verder met het vroegere bisschoppelijk paleis en tuin.
Deze plaats, waar de bisschop en schrijver Jacques-Bénigne Bossuet woonde, herbergt vandaag een opmerkelijke verzameling beelden en schilderijen uit de 17e en 19e eeuw.                  Aansluitend aan het museum leent de Bossuettuin, een prachtige Franse tuin, zich tot dagdromen met de door buxus afgeboorde perken, een waterpartij versierd met een rots en honderdjarige lindes. Na de wandeling bezoeken we ‘La Maison de Brie de Meaux’ en sluiten af met een degustatie van Brie de Meaux bij een glas wijn.

Musée de la Grande Guerre 1914-1918
Met een collectie van bijna 70 000 voorwerpen en documenten die het dagelijks leven van soldaten en burgers tussen 1914 en 1918 vertellen, is het Museum van de Grote Oorlog in Meaux een niet te missen plek om de geschiedenis te ontdekken. 
Dit museum over geschiedenis en samenleving presenteert een internationale visie op de Eerste Wereldoorlog door middel van een grote gevarieerde collectie, verspreid over meer dan 3 000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Het tentoonstellingsparcours, de multimedia-installaties en de meeslepende technologie zijn geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar en nemen bezoekers mee op een reis terug in de tijd om de veranderingen in de technologie, maatschappij en geneeskunde van de 20e eeuw te ontdekken.

Zondag 15 september: Béthune
Van zodra je op de Grote Markt komt, merk je meteen dat Béthune ooit een heel belangrijke stad geweest is. Zijn geschiedenis gaat zo’n goede 1500 jaar terug in de tijd. Het begon allemaal met een kasteel, een kerk en wat huizen errond. Maar algauw werd het een versterkte stad met grote vestingen die uiteindelijk nog beter werden gemaakt door de alom bekende architect Vauban. In de 13de en 14de eeuw kwam de rijkdom van de lakenhandel. De stad telde in die periode niet minder dan 14 000 inwoners, wat toen een zeer groot aantal was. Vanaf de jaren 1870 kende de stad een exponentiële groei.
De handel bloeide … tot aan dat eerste grote conflict: de Eerste Wereldoorlog. Béthune lag op een paar kilometer van de loopgraven. De stad werd lang gespaard van grote vernielingen maar in mei 1918 werd ze voor 90% vernield. De bewoners bouwden hun stad echter opnieuw op, tussen 1920 en 1930, in een hedendaags tintje met zin voor traditie.

INFORMATIE:
Vertrek
:  om 6.30 uur aan bushalte watertoren Peperstraat  
               om 6.45 uur aan KBC Markt Eeklo

Prijs: € 530 voor leden Cultuursmakers        toeslag single: € 96

Opgelet:  gelieve zo vlug mogelijk in te schrijven, aangezien het aantal beschikbare kamers in het hotel beperkt is. We verblijven in Kyriad hotel Meaux ***

De inschrijving is pas geldig nadat wij uw voorschot van € 250 per persoon ontvangen hebben.

We raden een annuleringsverzekering aan. Indien nodig kunnen we u hierbij helpen. 

Bij de inschrijving bezorgen we u een 'medische fiche', die u desgewenst kunt invullen en bij vertrek onder gesloten omslag kunt afgeven.

Gelieve uw bagage te voorzien van een label met naam en adres.

Het saldo vóór 10 augustus 2024 storten a.u.b.

Betaling door overschrijving op rek. BE51 0001 0759 8662 van
Luc Fiers Cultuursmakers met vermelding ‘Meaux + naam’ (eerst telefoneren voor plaatsbevestiging en melden opstapplaats Tel. 09 377 76 46)

Inbegrepen: vervoer, fooi chauffeur, gidsen en alle bezoeken zoals in het programma vermeld. 
Volpension van vrijdagmiddag tot en met zondagavond zoals in het programma vermeld, het verblijf in een tweepersoonskamer.

Niet inbegrepen: dranken bij de maaltijden (behalve bij de lunch in Meaux) en vrije koffiestop op de heenreis.

Hou er rekening mee dat het programma licht kan wijzigen door onvoorziene omstandigheden.

<
>
x