Cultuursmakers

Eeklo

Cultuursmakerstrip naar Eben-Emael en naar Riemst.

Culturele daguitstap naar het Fort van Eben-Emael en naar de Brug van Vroenhoven in Riemst.

Datum: 25/08/2024
Uur: 06:50
Uur van samenkomst: 06:35
Plaats: Bushalte watertoren
Adres: Peperstraat 1, 9000 Eeklo
Prijs leden: 84
Prijs niet-leden: 89
Thema: Architectuur
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip

Bezoek aan het Fort van Eben - Emael

Het Fort Eben-Emael, gebouwd tussen 1932 en 1935 was één van de grootste en sterkste fortificaties van Europa. De spectaculaire en innovatieve aanval op het fort op 10 mei 1940 door een Duitse elite-eenheid van paratroepers, was de eerste luchtcommando raid in de wereldgeschiedenis en het tragische begin van Wereldoorlog II.

Het is een belevenis en een spannend avontuur om in de leefwereld van de jonge soldaten van toen, sommigen amper 18 jaar, te stappen. Het reusachtig complex is het grootste en best bewaarde ondergrondse fort van de Tweede Wereldoorlog dat nog te bezoeken is. 90% van het ondergrondse complex is opengesteld voor de bezoekers. 

Gidsen staan klaar om je dit immens ondergronds bouwwerk en zijn geschiedenis te tonen. Laat je onderdompelen in de geheime en vernieuwende Duitse plannen en de aanval van 10 mei 1940, het begin van Wereldoorlog II voor West-Europa.

Het doel van het fort was om de bruggen over de Maas en het Albertkanaal in de regio van Visé, Maastricht en Lanaken af te schermen en te voorkomen dat een Duits invasieleger het Belgische binnenland zou kunnen binnendringen.

De Brug van Vroenhoven in Riemst
Belevingscentrum over WO II en de binnenvaart

‘De brug van Vroenhoven’ brengt twee boeiende verhalen samen:

- het begin van de Tweede Wereldoorlog, uitgerekend aan de Vroenhovense brug over het Albertkanaal
- de wereld van de kanalen en de binnenvaart


De historische feiten
De Tweede Wereldoorlog begon voor België op 10 mei 1940 aan de brug van Vroenhoven. En tegelijkertijd aan de bruggen van Veldwezelt en Kanne, op het fort van Eben-Emael, in de steden Maastricht en Tongeren. Ze waren alle het doelwit van een gecoördineerde Duitse verrassingsaanval. De aanvallers werden naar de bruggen en het fort gebracht met … zweefvliegtuigen. De brug van Vroenhoven brengt voor de allereerste keer dit verhaal voor het grote publiek.           

Interactie op en rond het water
Een buitenkans voor jongeren en mensen die graag actief ontdekken en leren! Je ziet hoe een sluis werkt. Je test je kennis in een quiz. Je wordt uitgedaagd om een binnenschip door een sluis te sturen. Een robot bouwt voor jou een brug.  Je bent aan de slag met aanraakschermen om informatie op te zoeken. En al je zintuigen worden aangesproken.

Word een volleerd kanalenkenner
 ‘De brug van Vroenhoven’ leert je alles over de wereld van de kanalen en de binnenvaart.

Vertrek:  om 6.50 uur aan de bushalte watertoren Peperstraat 
              om 7.00 uur aan KBC Markt Eeklo

Prijs: 89 en € 84 voor leden Cultuursmakers 

Inbegrepen: vervoer, fooi chauffeur, lunch in De Waterburcht (dranken niet inbegrepen), gidsen en alle vermelde bezoeken. Er is op de heenreis een vrije koffiestop voorzien. 

Inschrijvingen en betaling: ten laatste op 3 aug. 2024
bij Luc Fiers Vrombautstraat 1, 9900 Eeklo
Tel. 09 377 76 46           E-mail: eeklo@cultuursmakers.be
Contante betaling of door overschrijving op rek. BE51 0001 0759 8662 met vermelding ‘Eben-Emael + naam’ (eerst telefoneren voor plaatsbevestiging en meedelen opstapplaats) 

<
>
x