Cultuursmakers

Grimbergen

Festival ‘James Ensor’ in Oostende

Dit jaar wijden we het Stadsfestival aan de kunstenaar James Ensor. De eerste locatie die we aandoen is zijn geboortestad Oostende. Hij is er geboren op 13 april 1860 en verbleef er zijn leven lang tot hij er op 19 november 1949 overleed.

Datum: 09/03/2024
Uur: 10:00
Plaats: Station Oostende
Adres: Natiënkaai , 8400 Oostende
Plaats van bijeenkomst: Station Oostende
Prijs leden: 42 €
Prijs niet-leden: 47 €
Prijs voorverkoop: 42 €
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 14

Het dagprogramma:

In de ochtend doen we een stadwandeling in centrum Oostende langs mooie Streetart-gevels en bewonderen het reusachtig kunstwerk van Maxime Van Besien. Het werk, een vier meter hoge buste van James Ensor staat op het Doverplein. De kunstenaar gebruikte enkel natuurlijke materialen zoals hooi, stro en riet. Hiermee is het meteen ook het grootste beeld uit natuurlijke grondstoffen ooit in België.

Na de lunch is het tijd voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930.

Hier ontdekken we het verhaal van James Ensor via enkele van zijn topstukken en tijdgenoten. Het kunstenmuseum is een referentie voor Belgische kunst tussen 1880 en nu. Een verzameling waarin Ensors werk uiteraard een belangrijke rol speelt. Met Rose, Rose, Rose à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930 brengt Mu.ZEE de eerste tentoonstelling ooit volledig gewijd aan de stillevens van Ensor. Ensors werk vormt het kantelpunt: hij maakt zich los uit de conventies van het genre en het beeld lost zich op in licht en kleur. Werken van James Ensor uit private en publieke collecties uit binnen- en buitenland worden tentoongesteld naast meer dan 120 andere werken van o.a. Antoine Wiertz, Frans Morelmans, Léon Spillaeert, Frits Van den Berghe tot Jean Brusselmans, Marthe Donas en René Magritte.

Praktisch:

Samenkomst vrij ochtendprogramma: om 10u start de stadwandeling (~6km) van aan het station te Oostende 

Lunch om 12u in de Brasserie Rialto (Langestraat 39) met keuze tussen een vis of vlees menu (Hapje, soep, hoofdschotel & koffie of thee).

Samenkomst Mu.ZEE om 14u15.

Aanvang gegidst bezoek: 14u30 voor ~1u30 nadien kan men vrijblijvend de expo & shop bezoeken.

Deelnameprijs: 47€ - met Cultuursmakers-pas: 42€

Inbegrepen : Gegidst bezoek tentoonstelling ‘Rose, rose, rose à mes yeux’, de lunch, gebruik van eigen audiosysteem)

Niet-inbegrepen : Persoonlijke uitgaven; dranken, buiten de koffie, tijdens de lunch; vervoer of treintickets.

Inschrijven vóór 31 januari e.k. via betaling op rekeningnummer BE24 4387 1692 9138 van Cultuursmakers Grimbergen vóór 31 januari e.k. met vermelding van “Stadsfestival Oostende; Lunch voorkeur vis of vlees “ Leden van andere Cultuursmakersgroepen dan Grimbergen dienen ook hun lidnummer te vermelden”

Bij overboeking bepaalt de volgorde van betaling je deelname.

Samenkomen voor de heenreis vanuit Station Vilvoorde 7u25 (trein vertrekt om 7u35 van perron 4)

<
>
x