Cultuursmakers

Hasselt

KnipoogDag 2022 "Antwerpen"

De Knipoogdag, een niet te missen cultureel stadsfestival van Cultuursmakers Nationaal!

Datum: 27/03/2022
Uur: 10:00
Plaats: Centraal Station
Adres: Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen
Prijs leden: 39€
Prijs niet-leden: 45€
Thema: Architectuur
Andere culturen
Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
100 jaar samen cultuur beleven
Type: Evenement
Beschikbare plaatsen: 19
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

KnipoogDag 2022 "ANTWERPEN" Feeststad bij uitstek, waar het 100 jaar geleden voor onze vereniging begon!

zondag 27 maart 2022

De knipoogDag, een niet te missen Kultureel Stadsfestival van Cultuursmakers Nationaal! 

Dankzij de ondersteuning van Cultuursmakers Limburg, bieden we jullie een volledig dagprogramma met de keuze uit twee programma’s:

PROGRAMMA 1

Ochtendprogramma:

Van 10u tot 12u, neemt je groep deel aan het begeleid bezoek aan "Mazzel Tov", kennismaking met de Joodse gemeenschap

Tijdens een wandeling krijg je een snelle introductie in de Joodse gemeenschap vlakbij het centraal station. Onze gids neemt je mee langs winkels en woningen in de buurt en door de Diamantwijk en vertelt over werken en feesten, over Jood en Belg zijn, over de impact van geloof op het dagelijkse leven. En zeker ook over wat ons bindt, meer dan over wat ons scheidt. We bezoeken ook een synagoge (onder voorbehoud) waar je meer te weten komt over geloofsbeleving en waar je vragen kan stellen.

Middagmaal:

Een groepsmaaltijd (met toelichting over de gerechten!) staat voor ons klaar vanaf 12.15u tot 14.15u, in een koosjer restaurant in de Kievitwijk.

Namiddagprogramma:

Van 15u tot 17u staat op het programma : "Kant en wal herschapen".

Met deze wandeling, wandel je langs de Scheldeboord, het Eilandje en het Schipperskwartier. Ondertussen vertelt je gids over het ontstaan en de groei van de historische wijken aan de Schelde. Door de eeuwen heen kregen, de oever, duinen en vlieten een metamorfose. Je ontdekt delen van de burchtwal, mooie gevels, vreemde straatnamen, de schilderachtige Napoleontische dokken. De mooie Sint-Pauluskerk schittert omringd door nostalgische zeemanskroegen, oude pakhuizen en indrukwekkende havengebouwen. Ook de toekomstplannen voor deze wijk komen aan bod.

PROGRAMMA 2

Ochtendprogramma: 

Van 10u tot 12u, neemt je groep deel aan het begeleid bezoek aan "M’charaf", kennismaking met de Marokkaanse gemeenschap.

Je gids neemt je mee door Antwerpen-Noord, waar je kennismaakt met familie- en religieuze feesten, tradities, kleding en lifestyle, muziek en volksgebruiken, de structuur van de Marokkaanse gemeenschap, culturele uitwisselingen met het thuisland, het Arabische schrift. We bezoeken ook een theehuis, een bakker, een supermarkt en een kledingzaak gespecialiseerd in huwelijkskledij. Zo kom je heel wat aan de weet over gebruiken, tradities en het dagelijkse leven.

Middagmaal:

Een groepsmaaltijd staat klaar vanaf 12.30u tot 14.30u, in het centrum van Antwerpen.

Namiddagprogramma:

Van 15u tot 17u staat op het programma : "Rond de wieg van Antwerpen en verder". Een “wieg” op enkele heuvels, een haast 1000 jaar oude stadsmuur, het 500 jaar oude Vleeshuis... Wandel mee door de geschiedenis van de stad en kom te weten waarom je geen natte voeten meer krijgt in de Burchtgracht, waarom er vis verkocht werd op de Veemarkt, wat Predikheren van Sint-Paulus met honden te maken hebben, hoe plezant het Schipperskwartier was, hoe blinkend de Gouden zestiende eeuw was, waar Panamarenko zijn schipperspet kocht en in welke straten Wannes van de Velde verdwaalde. Kortom, je wandelt door de geschiedenis van de stad en haar bewoners.

AFSLUITING VAN DE DAG:

De KnipoogDag sluiten we om 17u. af, ter hoogte van het Steenplein, met een drankje en een streepje muziek. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18 u.

KOSTPRIJS:

-39€ per persoon voor leden Cultuursmakers; 45€ per persoon voor niet-leden.

-Inbegrepen: transport per bus, fooi chauffeur, dagprogramma en middagmaal.

INSCHRIJVING:

Schrijf je -voor 25 februari 2022- in bij de Heer Roland Gijbels, ofwel via email: roland.gijbels@skynet.be ofwel telefonisch: 011/27 08 64.

Gelieve, bij de inschrijving, te vermelden aan welk programma je wenst deel te nemen.

Betaling gebeurt, na bevestiging van de inschrijving, door overschrijving van het passend bedrag op het rekeningnummer van Cultuursmakers Hasselt: BE69 0001 5589 6578, met als vermelding "KnipoogDag 2022 Antwerpen".

N.B. Opstapplaatsen en vertrekuren worden later meegedeeld.

IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM!

<
>
x