Boek van de maand
Danny Mathysen (°1977) studeerde biomedische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (destijds RUCA en UIA) en begon zijn loopbaan in het laboratorium voor medische genetica van diezelfde universiteit (augustus 1999 – juli 2002). Sinds augustus 2002 is hij verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), eerst als coördinator van klinisch-wetenschappelijk onderzoek binnen de oogheelkunde (voltijds tot en met februari 2016 en deeltijds tot en met februari 2019) en daarna als opleidingscoördinator voor de vervolgopleiding van gediplomeerde masters in de geneeskunde tot arts-specialist (deeltijds vanaf maart 2016 en voltijds sinds maart 2019 met een met een gecombineerde aanstelling UZA-UAntwerpen). Na het succesvol verdedingen van zijn doctoraatsproefschrift in september 2013, is hij sinds 2014 als gastprofessor verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UAntwerpen omwille van expertise op het gebied van kwaliteitsborging en validatie van klinische meerkeuze examenvragen. Op basis van deze expertise is hij als enige niet-arts gecoöpteerd in het bestuur van de werkgroep Europese klinische examens van de European Union of Medical Specialists (UEMS), waar hij verantwoordelijk is voor het proces van kwaliteitscontrole van internationale examens.
In zijn vrije tijd raakte hij sinds het einde van de jaren 2000 gepassioneerd door het historisch en heemkundig onderzoek. Opgegroeid langs de Kapellensteenweg aan de rand van de “Bessemaai”, kon hij als kind na de schooltijd genieten van het ruime bos waar zijn grootouders Frans “Sooi” Lambregts (bouwsmid) en Godelieve Mattheeussen (zus van “den Theeuw”) woonden. Op geregelde tijdstippen vertelde zijn moeder over een moord die in een nabijgelegen kasteeltje gebeurd was. Met enkel de namen Phoenix-park, Steinmann en het gegeven dat de man vermoord was geweest in Kalmthout op zak, begon hij ongeveer 12 jaar geleden aan een speurtocht. Al snel kwam hij erachter dat het huis van zijn grootouders de vroegere hovenierswoning van het kasteeltje was geweest. De hovenier van het Phoenix-park verloor zijn echtgenote enkele weken na de aanslag op de kasteelheer en klapte volledig toe. De tweede echtgenote van de hovenier noemde hem daarom ook wel “Karel de zwijger”.
Uiteindelijk kwamen er ontzettend veel onderzoeksresultaten naar boven, dat al die bevindingen in een boeiend verhaal neergeschreven konden worden. Het boek “1922: Moord in Calmpthout!” tracht vanuit het vroegere Phoenix-park in een verhaalvorm nieuwe inzichten te geven in de omstandigheden die aanleiding hebben gegeven tot de mysterieuse aanslag op Paul Steinmann. In een tweede deel van het boek worden deze inzichten op een wetenschappelijke manier beargumenteerd en onderbouwd.
Meer info kan u bekomen op ons e-mailadres : kalmthout@cultuursmakers.be of via gsm : 0479 69 84 92