Cultuursmakers

Keerbergen

Daguitstap: bezoek industriële erfgoedsite ‘Eperon d’Or’ in Izegem

Emiel Vandommele stichtte in 1863 het schoenbedrijf Eperon d’Or. In 1910 vestigde het bedrijf zich in een eigen fabriek. Izegem profileerde zich in die tijd als schoenenstad. Vanaf 1960 ging de Izegemse schoenensector dramatisch achteruit en in 1967 ging Eperon d’Or failliet. In 2011, kwamen de gebouwen in handen van de stad en Eperon d’Or was klaar voor een heel nieuw leven…

Datum: 30/05/2024
Uur: 10:00
Plaats: Eperon d'Or
Adres: Prins Albertlaan 5 , 8870 Izegem
Plaats van bijeenkomst: Om 07.30 uur aan de ingang van de Sint-Michielskerk (Gemeenteplein - Keerbergen)
Prijs leden: € 49 (€ 41 voor museumpashouders)
Prijs niet-leden: € 55 (€ 46 voor museumpashouders)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek

Na aankomst in Eperon d’Or genieten we eerst van een kopje koffie en vervolgens starten we met de ‘schoenentour’ (focus op het unieke Izegemse verhaal). De schoenmakerij balanceert op de grens tussen ambacht en verfijnde kunst. En dat kun je erg goed merken in Eperon d’Or. Izegem staat sinds jaar en dag bekend als dé Belgische schoenenstad bij uitstek. De stempel ‘Chaussure d’Iseghem’ was vroeger een gegeerd keurmerk en de stad heeft zijn rijkdom voor een groot stuk te danken aan de schoennijverheid. In Eperon d’Or wordt het verhaal van die nijverheid geschetst. In het prachtige voorgebouw etaleren ze een kleurrijke reeks fijne topstukken en in de achterliggende fabriekshal focussen ze op de maakwijze en de grondstoffen.

Na de rondleiding wandelen we (10-tal min.) naar een restaurant voor de lunch (voorgerecht en hoofdschotel). 

Na de lunch keren we terug naar Eperon d’Or voor de 2de rondleiding de ‘borsteltour’. Zeg nooit zomaar ‘borstel’ tegen een borstel, want er zijn meer soorten borstels dan je je kan voorstellen! Tijdens je bezoek aan de borstelcollectie van Eperon d’Or wordt het allemaal glashelder. Je leert over de groei en de bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in de industrie tot op vandaag. In de fabriekshal krijg je pas echt een idee van het technische vernuft van de borstelmakers. Een reeks nog werkende borstelmachines illustreert de evolutie van eind 19de eeuw tot omstreeks 1970. Ondertussen kan je ook voelen, ruiken en van héél dichtbij kijken naar de vaak wonderlijke grondstoffen en materialen. 

Na deze rondleiding krijg je een 30-tal min. om te genieten van een drankje en/of een toiletbezoek. Vervolgens volgt de 3de rondleiding ‘Stoom en stroom’. Wist je dat de grootst bewaarde stoommachine van het land in Izegem staat? De bouw van de elektriciteitscentrale met stoommachine aan het prille begin van 20ste  eeuw was een ambitieus project. De daaropvolgende decennia groeide de centrale stukje bij beetje uit, tot in 1936 een werkelijk kolossale stoommachine werd geïnstalleerd. Hoe kwam dit gewaagde project tot stand? Welke gebeurtenissen bepaalden de opkomst, het succes en de latere buiten gebruik stelling van de stoommachine? En hoe werkt zo’n stoommachine eigenlijk? In dit bezoek leer je niet alleen bij over de bijzondere geschiedenis van dit monument, maar ook over de wonderlijke natuurkrachten waarop het is gebaseerd. Na dit laatste bezoek keren we rond 17.45 u. huiswaarts.

Deelnameprijs: € 49,00 voor leden en € 55,00 voor niet-leden. Voor museumpas- houders: respectievelijk € 41,00 en € 46,00 {kaartnummer(s) bij inschrijving opgeven!}.

Inbegrepen: autocarvervoer, fooi voor de chauffeur, geleide bezoeken in Eperon d’Or en de lunch. 

Niet-inbegrepen: dranken en persoonlijke uitgaven.

Deelnemen: inschrijven via e-mail keerbergen@cultuursmakers.be én, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van Cultuursmakers Keerbergen.

Vertrek autocar: om 07.30 uur aan de ingang van de Sint-Michielskerk (Gemeenteplein - Keerbergen).

<
>
x