Vijf wijnstijlen, één passie!
Tijdens deze reeks van vijf wijnavonden nemen we je mee op een heerlijke reis langs verschillende druiven, streken en stijlen.
Ook geoefende wijnliefhebbers blijven graag in hun comfortzone:
- een Sauvignon Blanc bij koude visgerechten
- een houtgelagerde Chardonnay of een witte Bourgogne bij vis met roomsaus en wit vlees
- bij rood vlees een Pomerol of een Saint-Émilion
- bij barbecue een Syrah
- bij wild een Pinot Noir…
Aan de basis van deze gewoonten zitten enkele eenvoudige regeltje: zo is een Sauvignon Blanc steeds een frisse witte wijn en een houtgelagerde Chardonnay vaak een volle witte wijn.Een gerijpte rode Bourgogne van de Pinot Noir druif is dan weer een fijne rode wijn en Pomerol, Saint-Émilion en Syrah wijnen zijn meestal krachtige rode wijnen, de ene al wat de fruitiger en de andere al wat kruidiger.
Maar er zijn meerdere druivenrassen waarvan frisse wijnen worden gemaakt en meerder wijnregio’s en -landen waar wij deze aantreffen. Ook kan eenzelfde druif in een koel en een warm klimaat voor een andere wijnstijl zorgen! En dit geldt ook voor de andere wijnstijlen.
We nemen je graag mee op vijf dinsdagavonden voor een ontspannen ontdekkingstocht vol smaak, gezelligheid en uitgebreide informatie.
De onderwerpen dit jaar zijn:
- 13 januari: Frisse Witte Wijn, worden besproken en geproefd.
- 20 januari: Verrassend wit, Chenin Blanc beroemd in de Loire regio en als “Steen” eerder vergruisd in Zuid-Afrika.
- 27 januari: Armenië en Georgië, wellicht bekend als ‘de bakermat van de wijn’, maar is dat wel werkelijk zo?
- 3 februari: Fijne Rode Wijn, wij proeven verschillende druiven, één stijl.
- 10 februari: Verrassend Rood, met 70% van de Malbec wereldproductie heeft Argentinië qua volume Frankrijk zwaar overtroffen. Maar is er ook een verschil in stijl?
Liselotte Verfaillie: Docent aan de opleiding Sommelier bij Syntra en kaasmeester zal op 27 januari de wijnontdekkingen begeleiden en ook bijpassende kazen laten proeven.
Louis Verschueren: Sommelier-Conseil en docent aan de opleiding Sommelier bij Syntra en de “Wijnclub Vitis Vinifera” in Bonheiden. Zal op 13 en 20 januari de nodige toelichtingen geven alsook de laatste twee avonden.
Met een 8-tal proevertjes per les wordt dit zeker geen droge bedoening.
Een uitgebreide presentatie en allerlei achtergrondinfo wordt digitaal bezorgd.