Cultuursmakers

Carpe Diem

Geleid bezoek aan twee Trappistenkloosters

De Achelse Kluis en de abdij en brouwerij van La Trappe kennen een rijke historie en worden gekenmerkt door een grote schoonheid. Dat kunnen we je vertellen, maar je moet het eigenlijk zelf ervaren.

Datum: 17/06/2023
Uur: 07:15
Plaats: Boerenkrijgpark
Adres: Molenstraat , 9290 Overmere
Plaats van bijeenkomst: Parkeerstrook Molenstraat voor het Boerenkrijgpark
Prijs leden: 89
Prijs niet-leden: 99
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Wereldwijd zijn er maar 14 Trappistenbieren (uit zeven landen), waarvan 10 het logo Authentic Trappist Product mogen voeren.

Vijf (1) hiervan komen uit België, twee uit Nederland. Pas als het bier binnen de muren van een Trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘Trappistenbier’ dragen.

(1) Intussen is de Abdij van Achel ter ziele gegaan… maar mogen we alsnog met een gids een rondgang maken op het domein. Onze gids vertelt je meer over hun levenswijze en gaat mee op pad langs de prachtige bouwwerken. Helaas, "Trappist" Achel gaan we niet meer kunnen proeven. Wél het abdijbier Achel volgens dezelfde receptuur, gebrouwen in dezelfde ketels, maar niet meer onder het toezicht van een monnik. Uiteraard gaan we de abdijbieren proeven.

Na een sobere lunch in Achel rijden we naar de abdij O.L.V. van Koningshoeven waar sinds 1884 het Trappistenbier wordt gebrouwen dat de welbekende naam “La Trappe” draagt.

We starten met een korte film over het kloosterleven en de geschiedenis van de brouwerij. Daarna worden we deskundig gegidst en doorlopen we alle facetten van het productieproces. We komen langs de karakteristieke gebouwen op het brouwerijterrein. De sterke verbondenheid van de abdij met de natuur rondom maakt dat duurzaamheid en ambachtelijke bedrijvigheid belangrijke thema’s zijn in het productieproces van de te koop aangeboden producten. Daarvan getuigen o.a. zonnepanelen en het gebruik van water uit de eigen bron en de waterzuiveringsinstallatie.

TER INFO - er is een stop voorzien op de Carpoolparking in Affligem om 8:00 uur.

In de prijs is alles inbegrepen - Autocarvervoer, toegangsgeld, de gidsen, koffie en ontbijtkoek, lunch, de proeverijen in beide abdijen, reisleiding, fooi chauffeur.

                                                                                                         

<
>
x