Cultuursmakers

Lier

VOLZET Expo Theodoor Rombouts in combinatie met wandeling door Gentse stationsbuurt en het Miljoenenkwartier

In de voormiddag een wandeling door de Gentse stationsbuurt en het Miljoenenkwartier. Het MSK brengt de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), de onterecht vergeten virtuoos van het Vlaams Caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu, en de tentoonstelling plaatst Rombouts en zijn werk in een nieuw perspectief.

Datum: 11/02/2023
Uur: 14:00
Plaats: MSK Gent
Adres: Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent
Plaats van bijeenkomst: Station Lier
Prijs leden: 18
Prijs niet-leden: 22
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Twee activiteiten in één dag, reden genoeg om er een dagje Genst van te maken.

In de voormiddag wandelen we door de stationsbuurt rond Gent St.Pieters,  een redelijk nieuwe wijk.  Het St. Pietersstation werd in neo-gotische stijl ontworpen door architect Louis Cloquet en gebouwd in aanloop naar de wereldtentoonstelling van 1913. Toen was dit nog landelijk gebied dat zich buiten de stadsmuren bevond. Heel het gebied viel onder de Sint-Pietersabdij. Er bevond zich een kleine parochie ‘Sint-Pieters-Aalst’. Na het slopen van de stadsomwallingen breidde Gent uit. Begin de 20ste eeuw werd dit gebied verder geürbaniseerd.

De Prinses Clementinalaan is in 1905 aangelegd. Ze is als het ware een uitstalraam voor de architecten uit de Belle Epoque. De volgende 5 jaar vormden het hoogtepunt van de Art Nouveau.

Na de wandeling gaan we gezamenlijk lunchen met wie er zin in heeft.

Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse Caravaggisme, was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. Maar hoezeer zijn schilderkunst ook gewaardeerd werd tijdens zijn korte leven, na zijn dood werd zijn artistieke nalatenschap snel naar de vergetelheid verwezen. De tentoonstelling ontsluiert Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatst zijn werk in een nieuw perspectief.

Om de gelegenheid te krijgen meer te weten over deze kunstenaar en zijn werken, bezoeken we deze tentoonstelling met een gids.

Onze afdeling neemt deel in de namiddag, het exacte uur wordt later meegedeeld.

Er zijn 10 plaatsen gereserveerd en snel inschrijven is dus de boodschap.

Deadline inschrijvingen 30 december. Vanaf de 11e geïnteresseerde, wordt een wachtlijst aangelegd en vragen wij na of er nog plaats is.

Betaal het juiste bedrag over op onze rekening BE44 9730 9813 6045 en vermeld hoeveel leden en niet-leden deelnemen

OPGELET  Deze dag heeft een dubbele activiteit voor wie het wenst. De wandeling wordt door Cultuursmakers Lier georganiseerd. Wens je enkel aan de tentoonstelling deel te nemen, dat kan ook. De wandeling in de voormiddag brengt geen meerkost met zich mee, maar is een laat nieuwjaarscadeau vanwege onze afdeling. Lunch hangt af van het aantal deelnemers en wordt besproken na afsluiten inschrijvingen. 

<
>
x