Cultuursmakers

Maaseik

Tentoonstelling Le pouvoir se mange seul

Het Lam Gods is in Maaseik !!!
 
Met enige vertraging (door de aanwezigheid van  Covid 19) is het Lam Gods dan toch in Maaseik aangeland. 
 
Vrijdag 11 juni ll. werd de tentoonstelling van het  schilderij van de Belgisch-Congolese schilderes Vévé Mazimpaka officieel geopend door Mevrouw Giebens de Schepen van Cultuur van de Stad Maaseik. De aanwezigen genoten zichtbaar van het terug samen beleven van kunst en muziek, zeker in de aparte sfeer en omgeving van de mooie St Catharinakerk. 
 
Voor een expo in de Sint-Baafskathedraal maakte Vévé in 2016 een eigen interpretatie van het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, getiteld My latest iPhone Pic, De (On)rechtvaardige Rechters. Dit bracht haar op het idee om de twaalf panelen van het Lam Gods op ware grootte te herschilderen in een moderne versie Le pouvoir se mange seul.
 
Vévé ‘Shake’ is naast beeldend kunstenaar ook frontvrouw van de Brusselse band La fille d’Ernest, waarin ex-muzikanten van the Scabs, The Wolfbanes en Red Zebra meespelen. In 2017 won ze de Artist Award op het Afrika Filmfestival. Tijdens deze opening bracht zij een paar van haar liedjes …..
 
In het “uitgestelde” Van Eyckjaar Maaseik 2021 wordt het werk “Le pouvoir se mange seul” tentoongesteld in de Sint Catharinakerk, gelegen ik het hartje van Maaseik.  De in totaal twintig panelen vormen een filmisch en allegorisch schilderwerk vol kleuren en betekenissen. Een brochure werd samengesteld met achtergrond en informatie over de verschillenden panelen en de relatie met het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, deze is gratis beschikbaar ik de kerk.
 
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen van 12 juni tot midden augustus 2021, tijdens de openingsuren van de kerk.
 
Dit  evenement is  in samenwerking met het Kerkbestuur van de St Catharinakerk Maaseik, de Stad Maaseik en met steun van CERA en de Stedelijke Cultuurraad Maaseik.

<
>
x